Samövning stärker artilleriförmågan

För första gången på 19 år samövar två artilleriförband på Älvdalens skjutfält. Samövningen sker under brigadunderstödsövningen där de tillsammans fokuserar på att leverera indirekt eld för att understödja brigadens strid.

Archer grupperad i skog och snö
Archer grupperad i skog och snö
Artilleripjäsen Archer, en av många viktiga pusselbitar i samband med brigadunderstödsövningen. Foto: Nalin Bozdogan/Försvarsmakten
Överstelöjtnant Niklas Collin, chef artilleribataljon A 8 (till vänster) tillsammans med major Daniel Lagrell, kompanichef Noraskog kompani, P 4 (till höger). För 19 år sedan var de båda på Älvdalens skjutfält, under övning BrigU23 var de återigen på plats i Dalarna för övning.
Överstelöjtnant Niklas Collin, chef artilleribataljon A 8 (till vänster) tillsammans med major Daniel Lagrell, kompanichef Noraskog kompani, P 4 (till höger). För 19 år sedan var de båda på Älvdalens skjutfält, under övning BrigU23 var de återigen på plats i Dalarna för övning. Foto: Nalin Bozdogan/Försvarsmakten
Truck från A 8 lastar ammunition från lastbilarna som sedan ska vidare till ammunitionshanteringsgruppen som i sin tur fyller på artilleripjäsen med fler granater.
Truck från A 8 lastar ammunition från lastbilarna som sedan ska vidare till ammunitionshanteringsgruppen som i sin tur fyller på artilleripjäsen med fler granater. Foto: Nalin Bozdogan/Försvarsmakten

Brigadunderstödsövningen fokuserar på den indirekta elden och bekämpningsfunktionen inom brigaden. Omkring tusen deltagare från drygt tio förband från norr till söder ingår i övningen.
Bodens artilleriregemente, A 8, bildar tillsammans med Noraskog kompani en gemensam artilleribataljon bestående av drygt 400 deltagare. Noraskog som startade 2021 tillhör idag Skaraborgs regemente, P 4, men kommer 2024 flyttas till Bergslagens artilleriregemente, A 9, som nu återetableras i Kristinehamn.

– Genom att samöva stärker vi artilleriförmågan. Soldater, befäl och officerare på alla nivåer får träffa sina motsvarigheter och dra slutsatser inom bataljonen, säger major Daniel Lagrell som är kompanichef för Noraskog kompani, P 4.

​– Det är viktigt att öva en hel bataljon med alla ingående funktioner. Vi lär oss hantera de friktioner och möjligheter som finns. Det blir på ett annat sätt i en större kontext. Trossen får hantera en större mängd ammunition, sensorer får leda mer indirekt eld och staben får samordna två pjäskompanier, berättar överstelöjtnant Niklas Collin, chef artilleribataljon, A 8.

Optimalt skjutfält

Både bataljonschef Collin och kompanichef Lagrell var med för 19 år sedan när den senaste samövningen skedde på Älvdalens skjutfält.

​– Det är kul att vara tillbaka. Genom att öva i Älvdalen får vi även en bra möjlighet att genomföra operativa transporter från Boden och Skövde samt öva i ny terräng, säger bataljonschef Collin som är uppvuxen i Mora, bara några mil ifrån Älvdalens skjutfält.

​– Älvdalens stora skjutfält är den optimala platsen för den här typen av övningar. Tanken är densamma då som idag. Genom att öva i större volym kan vi dra fler slutsatser, sammanfattar kompanichef Lagrell.