Medaljceremoni för Mali 16

Efter sex månader i ett av världens farligaste länder medaljerades i fredags de cirka 200 soldaterna från Amf 1 och flera andra förband som nyligen kom hem från Mali.

Marinchefen delar ut medaljer till soldater i blå baskrar.
Marinchefen delar ut medaljer till soldater i blå baskrar.
Marinchef Ewa Skoog Haslum delar ut medaljer till Mali 16 vid ceremoni i kungliga tennishallen. Foto: Ditte Boysen Ruge/Försvarsmakten
Soldater uppställda i tennishall inför medaljceremoni
Medaljceremoni för Mali 16 i kungliga tennishallen. Foto: Ditte Boysen Ruge/Försvarsmakten

Kungliga tennishallen var full med förväntansfulla anhöriga, kollegor och inte minst soldater i den vackra ljusblåa baskern. Under ståtliga former och till pampig orkestermusik inleddes ceremonin för de återvändande soldaterna ur insatsen Mali 16.

– Det är med stor glädje och stolthet som jag hälsar er varmt välkomna hem. Ni har genomfört insatsen i en väldigt annorlunda och snabbt föränderlig tid. Situationen i Mali har förändrats och försvårats över tid. I detta svåra säkerhetsläge har ni alla spelat en roll för att lösa den finaste uppgift man kan ha: Att bidra till fred och säkerhet. Att skapa förutsättningar för en bättre framtid. Ni har gjort det på svenskt manér och ni har gjort det på ett alldeles utmärkt sätt, sa överbefälhavare Micael Bydén i sitt tal.

På plats för att dela ut medalj och för att uppmärksamma dessa duktiga soldater fanns även H.K.H Prins Carl Philip, försvarsminister Pål Jonson, insatschefen Michael Claesson, marinchef Ewa Skoog Haslum med flera.

Prins Carl Philip delar ut medalj till Mali 16
H.K.H. Prins Carl Philip delade ut medaljer till soldaterna som tjänstgjort i Mali 16. Foto: Ditte Boysen Ruge/Försvarsmakten

Många undrar kanske vad marinen gör för nytta i ett land utan kust som mest består av öken.

– Precis lika mycket nytta som vilket förband som helst i Försvarsmakten, men med marin flexibilitet och ett saltstänkt leende, sa marinchef Ewa Skoog Haslum i sitt tal.

Något förbandschefen för Mali 16 inte nog kan understryka.

– Den förbandsanda som funnits under hela denna period är utan dess like. Jag är oerhört stolt över vad dessa modiga kvinnor och män levererat, deras insats är ovärderlig. Att leda Mali 16 har varit mitt livs mest ärofyllda uppdrag, sa Christofer Lennings, förbandschef.

FN:s bidrag i Mali är en av de farligaste insatserna i modern tid. Det senaste halvåret har Stockholms amfibieregemente ansvarat för det svenska bidraget. Detta var den sista operativa insatsen innan Sverige avslutar sitt deltagande i den FN-ledda insatsen Minusma på grund av det oroliga läget i landet.

– Försvarsmaktens medalj för internationella insatser som ni idag tilldelas ska ni se som ett bevis på ett väl utfört arbete. Ni har gjort skillnad. En personlig prestation. En insats i fredens tjänst. Ett helt land tackar er, avslutade överbefälhavare Micael Bydén sitt tal.