Röjdykarna övade mycket mer än bara dykning i Karlskrona

I början av oktober var Röjdykardivisionen i Karlskrona för att öva förbandet. Huvudsyftet var att träna på grundläggande förmågor som att söka efter och oskadliggöra minor i vattnet och på land. Men för marinens dykare var det en övning i sig att bo och leva i förläggning i skogen.

Ammunitionsröjning på land är en viktig förmåga, även för röjdykare.
Ammunitionsröjning på land är en viktig förmåga, även för röjdykare.
Ammunitionsröjning på land är en viktig förmåga, även för röjdykare. Foto: Melina Westerberg/Försvarsmakten
Dykarnas uppgift var att säkra en hamn så att fartyg kan förtöja för att fylla på ammunition och förnödenheter.
Dykarnas uppgift var att säkra en hamn så att fartyg kan förtöja för att fylla på ammunition och förnödenheter. Foto: Melina Westerberg/Försvarsmakten
Sprängladdningarna var medvetet svåra att hitta under övningen.
Sprängladdningarna var medvetet svåra att hitta under övningen. Foto: Melina Westerberg/Försvarsmakten
I början av oktobe 2022 r var Röjdykardivisionen i Karlskrona för att öva förbandet. Huvudsyftet var att träna på grundläggande förmågor som att söka efter och oskadliggöra minor i vattnet och på land.
Olle är nyanställd röjdykare och får vägledning i att söka efter ammunition på land av en äldre mer erfaren röjdykare. Foto: Melina Westerberg/Försvarsmakten

– Vi övar på att vara i fält och uppträda med helt förband för att bland annat kunna integrera med logistikförband som verkar på land. I våra grundläggande förmågor ingår klassisk minröjning men också att söka efter farligheter på land, EOD-förmåga. Vi har hela spektrat, säger övningsledare och divisionschef Martin Blomqvist.

Under övningen är ett scenario att dykarna ska säkra en hamn så att fartyg kan förtöja för att fylla på ammunition och förnödenheter. Farliga föremål kan finnas både på land och i vattnet och en smart fiende har dessutom gjort sprängladdningarna svåra att hitta.

– Vi utbildar både i vattnet och på land. Ett av målen med den här övningen är att bredda nya dykares förmågor. Vi har många nyanställda och för flera av dem är det här den första övningen utanför hemmabasen i Skredsvik, säger Blomqvist.

En av de nyanställda dykarna är Olle, som genomförde röjdykarutbildningen förra året. Han har precis provat på att söka efter farliga explosiva föremål på en kaj tillsammans med en mer erfaren röjdykare.

– Det är roligare att dyka, men det här är en kontrast mot vardagen, säger Olle.

Från havet till öknen och tillbaka igen

Från början var röjdykarna ett helt marint förband med uppgift att röja sjöminor. När Försvarsmakten ökade sitt internationella bidrag i framförallt Afghanistan och senare Mali växte behovet av ammunitionsröjning på land. Grundkunskapen om ammunition och explosiva ämnen hade de redan så omställningen från vatten till öken låg nära till hands.

I början av oktobe 2022 r var Röjdykardivisionen i Karlskrona för att öva förbandet. Huvudsyftet var att träna på grundläggande förmågor som att söka efter och oskadliggöra minor i vattnet och på land.
Martin Blomqvist, chef för 44.röjdykardivisionen Foto: Melina Westerberg/Försvarsmakten

– Ammunitionsröjning på land är en förmåga som vuxit fram med tiden och anpassats efter behov. Det finns en grund och sen får behoven styra när det gäller utbildningsspår, vi blir klokare hela tiden, säger Blomqvist.

Under röjdykarutbildningen lär sig eleverna att dyka och röja sjöminor. Som anställd kan den som genomgått grundutbildningen sedan välja att läsa till kurser i EOD för att lära sig att röja ammunition på land. Som specialistofficer inom röjdyk ingår utbildning som ammunitionsröjningsledare med ett antal påbyggnadskurser.

– Vi är ett flexibelt förband och nu ska vi ta med erfarenheter från utlandsmissionerna och se hur vi kan dra nytta av det hemma i Sverige för marinen.

Säkra hamnar och inlopp

Ett sätt att ta tillvara på erfarenheterna från öknen är förmågan att verka och integrera med andra förband på land. För att göra det fullt ut krävs även förläggningstjänst, det vill säga att bo i tält i terrängen, vilket flottister inte är helt vana vid.

– Vi är vana att verka i mindre grupper ombord marinens fartyg eller från militära camper vid utlandsmissioner, vi ska även kunna uppträda som helt förband och det är just det vi träna på nu, säger övningsledaren Blomqvist.

Christoffer har en bakgrund från Försvarsmaktens medicinska centrum, FömedC, men har jobbat vid röjdykardivisionen sedan ett år tillbaka.  

– För mig är det marina nytt och det känns bra att kunna bidra. Vi reser tälten tillsammans men vi i logistikgruppen ser till att driften fungerar. Vi lär oss av varandra hela tiden, säger Christoffer.

Röjdykardivisionen har en egen logistikgrupp, en ovärderlig resurs för att helheten ska fungera.
Röjdykardivisionen har en egen logistikgrupp, en ovärderlig resurs för att helheten ska fungera.
Röjdykardivisionen har en egen logistikgrupp, en ovärderlig resurs för att helheten ska fungera. Foto: Melina Westerberg/Försvarsmakten
– Röjdykarna har precision under ytan men för att de ska må bra behövs också andra förmågor, säger Claes vid logistikgruppen.
– Röjdykarna har precision under ytan men för att de ska må bra behövs också andra förmågor, säger Claes vid logistikgruppen. Foto: Melina Westerberg/Försvarsmakten