Skarpskjutning med amerikanskt raketartilleri

Under den pågående specialförbandsövningen har nya förmågor och vapensystem testats för att ytterligare stärka den gemensamma operativa förmågan i svenskt närområde. För första gången har det amerikanska långdistanssystemet Himars avfyrats i Sverige.

Raketartilleri
Det amerikanska artillerisystemet HIMARS testades skarpt under övningen. Foto: Försvarsmakten
Raketartilleri som avfyras.
Det amerikanska långräckviddiga artillerisystemet HIMARS står avfyras på svensk mark. Foto: Joel Thungren/Försvarsmakten
Militärflygplan i luften.
Svenskt och amerikanskt transportflyg eskorteras av JAS 39 Gripen ovanför Gotland. Foto: Tech. Sgt. Westin Warburton/U.S. Air Force
En vägbas
Inflygning mot vägbasen på Gotland. Landningsbanan används till vardags som vanlig bilväg. Foto: Tech. Sgt. Westin Warburton/U.S. Air Force
Militärfordon kör av ett transportflygplan.
Ombord på det amerikanska flygplanet transporterades artillerisystemet HIMARS. Foto: Tech. Sgt. Westin Warburton/U.S. Air Force
Ett amerikanskt raketartillerisystem grupperat på Gotland.
Det tog inte mer än några få minuter att få av HIMARS-systemet från flygplanet och gruppera det. Foto: Sgt. Patrik Orcutt/U.S. Army
HIMARS-systemet lastas ombord för vidare avfärd norrut i Sverige.
HIMARS-systemet lastas ombord för vidare avfärd norrut i Sverige. Foto: Sgt. Patrik Orcutt/U.S. Army
Ett amerikanskt raketartillerisystem  av typen HIMARS grupperat i norra Sverige.
Senare under dagen omgrupperades HIMARS-systemet för att testas skarpt. Foto: Joel Thungren/Försvarsmakten

En förutsättning för att kunna verka tillsammans är att öva tillsammans. Sverige ska både kunna ge och ta emot militärt eller civilt stöd om det skulle behövas. Det viktigt att pröva hur det praktiskt kan fungera. Detta testades under övningen genom att transportera och skjuta med ett för Försvarsmakten nytt, vapensystem tillsammans med en av våra partners.
– Att öva operationer med den här typen av förmågor ger oss fler möjligheter att gemensamt kunna ta ansvar för säkerhet och stabilitet i Östersjöregionen, säger Försvarsmaktens insatschef, generallöjtnant Michael Claesson. 

Vid niotiden på lördagen landade ett svenskt Herculesplan på en vägbas på ett kallt och blåsigt Gotland. Kort därefter landade ett amerikanskt Hercules med det långräckviddiga artillerisystemet M142 Himars (High Mobility Artillery Rocket System) ombord.

Inom några få minuter var systemet på plats och redo att aktiveras. Därefter lastades det ombord igen och flögs upp till norra Sverige för ett moment där det ingick skarpskjutning. Det är första gången som det här övas fullt ut.
– Det hela har gått utomordentligt bra. Den här helgens gemensamma övningar mellan svenska och amerikanska specialförband visar på hur långt vi har kommit i vårt samarbete med USA, avslutar Michael Claesson.