Specialförbanden gör evakueringen från Kabul möjlig

Försvarsmaktens specialförband spelar en avgörande roll för att göra luftbron från Afghanistan möjlig. Förbandets operatörer finns på plats på flygplatsen i Kabul där man bidrar med avgörande stöd till utrikesdepartementets personal kring evakueringen.

Civila evakueras från Kabul
Civila evakueras från Kabul
Flera familjer med anknytning till Sverige har evakuerats genom luftbron från Afghanistan. Här kliver en grupp på Försvarsmaktens TP 84 på Hamid Karzai International Airport i Kabul. Foto: Alexander Gustavsson/Försvarsmakten
Opratör hjälper civil
Svenska operatörer ur specialförbanden svarar för säkerheten på marken på flygplatsen i Kabul. De skyddar också de civila som ska evakueras från Afghanistan. Foto: Alexander Gustavsson/Försvarsmakten
Svenska specialförband i Kabul
Operatörer ur de svenska specialförbanden gör evakueringen från Kabul möjlig. De stödjer UD och Migrationsverkets personal så att de kan utföra sina uppgifter, samtidigt svarar de för säkerheten på flygplatsen. Foto: Alexander Gustavsson/Försvarsmakten
Civila går på flyg Pakistan
Försvarsmaktens personal dirigerar de personer som evakuerats till civila flygplan i Pakistan. Foto: Alexander Gustavsson/Försvarsmakten

Försvarsmaktens specialförband finns på plats på Hamid Karzai International Airport i Kabul där operatörerna skyddar transportflygplan och dess besättningar. De stödjer också utrikesdepartementet med hanteringen av tidigare lokalanställd personal, svenska medborgare och personer med uppehållstillstånd i Sverige.

– Vår personal tillsammans med utrikesdepartementet och Migrationsverkets personal jobbar under väldigt pressade förhållanden. Det är ett osäkert säkerhetsläge, det råder oklarheter kring exakta tidpunkter för hur länge USA kommer vara kvar på plats. Vi jobbar mot en ständig press och kämpar verkligen för att kunna flyga ut så många som möjligt. Det är en kamp mot klockan och det görs ett heroiskt arbete på marken, säger Michael Claesson, insatschef.

De personer som ska evakueras kommer med bussar som körs till flygplatsen från centrala Kabul med lokala förare. Förhandling om passage in på flygplatsen sker mellan talibanerna och amerikansk personal. Svenska operatörer möter upp och därefter identifieras de som kommer med bussarna, vilket sker på flygplatsområdet.

Lyfts över taggtrådshinder

När det bekräftats att en person har tillhörighet till Sverige har dessa lyfts över de taggtrådshinder, gjutna diken som fyllts med vatten och de murar som rests. Därefter genomgår personerna en skyddsvisitation av specialförbanden och förs till en uppsamlingsplats där ytterligare genomgång görs av utrikesdepartementet och Migrationsverket.

Därefter för man personerna som ska evakueras till ett område där de får vänta på det flygplan som ska ta dem från Afghanistan. Det har funnits svårigheter att kontrollera vilka som uppfyller kriterierna för att få följa med på flygplanen från Afghanistan. Arbetet är komplext, tidskrävande och psykiskt påfrestande. 

Arbetet leds av en ambassadör från utrikesdepartementet tillsammans med specialförbanden.

Söker i folkmassan

När möjlighet ges tittar operatörerna också efter flyktingar med koppling till Sverige i folkmassan utanför. De söker efter svenska flaggor, människor med kartongbitar som de textat Sverige på eller personer som svarar på rop på svenska.
Försvarsmaktens personal på plats har också varit i kontakt med tidigare lokalanställda som arbetat för Försvarsmakten och ambassaden i Kabul. De har fått direktiv om hur de ska göra för att komma till flygplatsen och kunna mötas av specialförbandens operatörer.

– Vi har evakuerat ett tusental personer. Säkerhetsläget förändras minut för minut. Vi kör allt för vad tygen håller och alla gör sitt absolut yttersta och är värda all respekt. Försvarsmakten gör här ett fantastiskt arbete för att stödja ett politiskt uppdrag, säger Michael Claesson.

Mycket hög motivation

Viljan och motivationen hos operatörerna är mycket hög, situationen är intensiv och de arbetar under högt mentalt tryck. Försvarsmakten stödjer utrikesdepartementets och Migrationsverkets personal så att de kan utföra sina arbetsuppgifter. Soldaterna bor inne på flygplatsen och har möjlighet att sova två till fyra timmar per dygn.

Specialförbandens arbete sker i samverkan med övriga nationers enheter på plats, främst med liknande förband från de övriga nordiska länderna.