Försvarsmaktens man i Norge

Han jobbar djupt nere i berget i nordligaste Norge och är en nyckelfigur för Försvarsmaktens allt starkare samarbete med grannen i väst.

Stefan Haarala, svensk samverkansofficer i Bodö, Norges operativa högkvarter.
Stefan Haarala, svensk samverkansofficer i Bodö, Norges operativa högkvarter. Foto: Privat
Långt in i berget och på flera hundra meters djup ligger norska försvarsmaktens nordliga huvudkvarter.
Långt in i berget och på flera hundra meters djup ligger norska försvarsmaktens nordliga huvudkvarter. Foto: Privat

Långt in i berget och på flera hundra meters djup ligger norska försvarsmaktens nordliga huvudkvarter, FOH, i Bodö. En person som vet hur det är att jobba där är Stefan Haarala, svensk samverkansofficer på plats sedan 1 december 2019.

– Jag är från Norrbotten och efter många år i Stockholm började jag längta norrut igen. Det är en av anledningarna till att jag sökte den här tjänsten. Men främst ville jag anta utmaningen som en utlandstjänst innebär, och möjligheten att lära mig nya saker och lära känna nya människor, säger Stefan Haarala.

Försvarsmakten har haft personal på plats i den lilla nordnorska orten Bodö i cirka tio år. Det är en viktig tjänst där det svensk-norska samarbetet övas och förstärks. Och Sverige bygger samtidigt upp viktig kunskap och förmåga om Arktis och Nordkalotten. Norge gränsar som bekant till Ryssland och områdets geostrategiska betydelse ökar för varje år.

Alltid varmt i berget

En vanlig dag på jobbet för Stefan Haarala börjar med militär transport i buss från Bodö till basen. Inne i berget arbetar ett hundratal personer och det finns även ett stort, fint gym. Temperaturen ligger på 22 grader och det är alltid ljust där inne.

– Bodö är en mycket mörk plats under vinterhalvåret, men inne i berget är det alltid soligt och varmt. Men det är viktigt att du inte lider av klaustrofobi om du ska jobba här, säger Stefan Haarala.

Arbetsspråket är ”skandinaviska” och det funkar för det mesta bra. För att även den finska kollegan ska kunna hänga med brukar alla genomgångar sammanfattas på engelska.

 – Mitt arbete går ut på att koordinera och planera för kommande verksamhet och multinationella övningar. Vi har också ett erfarenhetsutbyte inom ramen för totalförsvaret och ser över gemensamma åtaganden, berättar Stefan Haarala.

Det genomförs också samövningar mellan det finska, norska och svenska flygvapnet.

– Det är ett viktigt arbete som görs. Vårt samarbete med Norge förstärks. Om Norge hamnar i kris eller krig så kommer sannolikt Sverige också göra det. Därför är det viktigt att vi redan i fredstid samövar och tränar och har ett gemensamt erfarenhetsutbyte, säger Stefan Haarala.

De svenska och norska operativa högkvarterens samarbete handlar om att se över planerad verksamhet samt kunskaps- och erfarenhetsutbyte. Samövningar och cross-border training (CBT) genomförs regelbundet och kontinuerligt. Under 2020 genomfördes till exempel den norska multinationella storövningen Cold Response 2020, där Arméns jägarbataljon deltog.