Utredningarna om påstådda missförhållanden på K 3 klara

I ett brev till Livregementets husarer K 3 framkom påståenden om missförhållanden vid regementets grundutbildning under utbildningsåret 2019/2020. Två av varandra oberoende utredningar är nu färdiga.

Chefen för K 3, Ola Barvér
Chefen för K 3, Ola Barvér
Överste Ola Barvér, regementschef vid Livregementets husarer, är trygg med vad utredningarna har kommit fram till. Foto: Försvarsmakten

Den ena utredningen inleddes omgående när brevet kom in till K 3. När nya påståenden om fysisk bestraffning och andra oacceptabla beteenden inkom under hösten genomförde Försvarsmaktens HR-centrum en oberoende utredning. Slutsatsen i den utredningen säger att ingen av de tillfrågade värnpliktiga har uppfattat att de har blivit utsatta för fysiskt våld. 

Utredningarna kan sammanfattas enligt följande: 

  • Utredningen som genomfördes av K 3 med stöd av Militärhögskolan Halmstad konstaterar att  oacceptabla händelser har inträffat, de flesta av dessa är sedan tidigare hanterade i verksamheten. De felaktigheter som förekommit kan härledas till ett fåtal individer.
  • Försvarsmaktens HR-centrum, som utrett uppgifterna om fysisk bestraffning, konstaterar i sin utredning att de värnpliktiga de har pratat med inte har uppfattat att fysiskt våld har förekommit. Utredningen konstaterar också att det är ett  fåtal individer som har begått felaktigheter.

– I vår utredning kan vi inte se ett generellt problem, det handlar om enstaka individer som har begått felaktigheter. Av dem vi har pratat med är det ingen som säger sig ha blivit utsatt för fysiskt våld och de flesta vill också uttryckligen påpeka att de anser att både utbildning och befäl har varit bra, säger Caroline Jonsson, HR-specialist och utredare på Försvarsmaktens HR-centrum.

I utredningarna konstateras det att kommunikationen mellan befäl och värnpliktiga behöver utvecklas, till exempel syftet med en övning. En struktur för medinflytande finns men den behöver förbättras. 

– Jag är trygg med vad utredningarna har kommit fram till. Det här är viktiga frågor och oavsett om det handlar om ett fåtal händelser och individer eller ej, är det något vi ständigt måste jobba med. Ovälkomna beteenden är helt oacceptabla. Därför är det viktigt att vi har rutiner för att kunna omhänderta dessa situationer när de uppstår. Det ska inte förekomma i vår organisation och det är viktigt att vi gör allt vi kan för att det inte ska hända igen. Vissa åtgärder har redan vidtagits och vi jobbar med de rekommendationer utredningarna har kommit fram till. Vi överväger också arbetsrättsliga åtgärder. Det är en självklarhet att vi ska ha en bra, krävande och inte minst sjyst utbildning. Därför fortsätter det nödvändiga arbetet för att vi på K 3 ska bli bättre och bidra mer till Försvarsmaktens förmåga, säger överste Ola Barvér, regementschef vid Livregementets husarer.

Uppgifterna om våld har även lämnats över till polisen vars förundersökningsledare beslutade att inte inleda en förundersökning.