”Vi tar med oss de erfarenheter vi har fått”

Årets största nationella marinövning, Swenex 19, är slut. För besättningen på minröjningsfartyget HMS Ven från Fjärde sjöstridsflottiljen återstår att plocka upp övningsminor som legat ute i farleder som en del av övningen.

Stridsledningsofficer Karl Magnus Persson och fartygschef Micael Smedberg är nöjda med övningen Swenex 19.
Stridsledningsofficer Karl Magnus Persson och fartygschef Micael Smedberg är nöjda med övningen Swenex 19.
Stridsledningsofficer Karl Magnus Persson och fartygschef Micael Smedberg är nöjda med övningen Swenex 19. Foto: Thomas Melin/Försvarsmakten
Röjdykarna kontrollerar sin sonar och undervattenskamera.
Röjdykarna kontrollerar sin sonar och undervattenskamera. Foto: Thomas Melin/Försvarsmakten
Arbetet i stridsledningscentralen är ett lagarbete.
Arbetet i stridsledningscentralen är ett lagarbete. Foto: Thomas Melin/Försvarsmakten
Undervattensfarkosten sjösätts för att identifiera en övningsmina.
Undervattensfarkosten sjösätts för att identifiera en övningsmina. Foto: Thomas Melin/Försvarsmakten

− Att det finns övningsminor utlagda gör att vi håller oss på tårna. Det blir som ett facit om vi hittar minorna eller inte. Dessutom får det konsekvenser för de ytstridsfartyg som vi röjer för, säger Micael Smedberg, fartygschef på HMS Ven.

Uppe på bryggan konstaterar han att det varit en händelserik övning. Besättningen har bland annat övat minröjning i leder och vid ankringsplatser, bunkrat till sjöss, övat med sin undervattensfarkost och genomfört två skarpa sprängningar av undervattensladdningar. Flexibilitet är A och O, att hela tiden kunna skifta fokus och inriktning.

Dessutom har HMS Ven samverkat med amfibiebataljonen och utkämpat en så kallad minduell med 17:e bevakningsbåtkompaniet.

− Duellen gick ut på att deras sensorpluton, som ligger gömda på en ö och kontrollerar utlagda minor i farleden, övade på att läsa av sina sensorer medan vi inte skulle väcka deras minor så de gick av. Det blev ett bra övningsutbyte, säger Micael Smedberg.

Under oktober 2019 övade marinen väpnad strid i övningen Swenex. Ett av de deltagande fartygen var HMS Ven som dessutom bärgade en del av övningsminorna som användes under övningen.
HMS Ven ingår i Fjärde sjöstridsflottiljen. Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten

Dags att bärga minor

På styrbords sida av bryggan står sonaroperatören Emma Eklund, som den här vakten agerar utkik. Hon har uppskattat Swenex.

− Vi har utmanats på olika sätt och det har varit kul att röja minor, som är vår huvuduppgift. Jag har varit ombord i två månader så det känns bra att komma in i jobbet på det här sättet, säger hon.

Under oktober 2019 övade marinen väpnad strid i övningen Swenex. Ett av de deltagande fartygen var HMS Ven som dessutom bärgade en del av övningsminorna som användes under övningen.
Emma Eklund är sonaroperatör på HMS Ven. Foto: Thomas Melin/Försvarsmakten

Medan HMS Ven styr mot övningsminorna kommer dykledare Kristian Lundmark upp på bryggan. Där samverkar han med vakthavande befäl som den här vakten är stridsledningsofficeren Karl Magnus Persson. Ombord finns tre röjdykare som ibland används vid bärgning av övningsminor.

Väl framme lägger sig HMS Ven en bit ifrån den angivna positionen för en av övningsminorna. Inne i fartygets stridsledningscentral sjösätter Emilie Lindgren, undervattensstridsofficer, fartygets sonar. Den körs ut från skrovets undersida, och använder högfrekventa ljudvågor för att hitta övningsminan.

− Vi kommer sedan att identifiera den med vår fjärrstyrda undervattensfarkost, ROV:en, säger hon.

När övningsmina är identifierad sjösätts fartygets skeppsbåt från halvdäck med dykarna ombord. Dykledaren stannar kvar i båten och övervakar sina kollegor som simmar ner till övningsminan med hjälp av en handhållen sonar som leder dem till rätt position. En av dykarna fäster sedan en bogsertamp i minan som därefter lyfts upp på halvdäck.

Jobbigt, roligt och lärorikt

När samtliga övningsminor är bärgade halas de tre svarta klot som signalerar för andra fartyg att minröjning pågår och kursen sätts mot Karlskrona. Farten höjs till 14 knop och nere i maskincentralen finns motorman Joel Klint som även han är nöjd med Swenex 19.

Under oktober 2019 övade marinen väpnad strid i övningen Swenex. Ett av de deltagande fartygen var HMS Ven som dessutom bärgade en del av övningsminorna som användes under övningen.
Joel Klint övervakar från maskincentralen. Foto: Thomas Melin/Försvarsmakten

− Det har varit riktigt roligt och lärorikt, men också jobbigt. Jag har lärt mig något nytt varje vakt. Eftersom jag ingår i fartygets reparationsgrupp har jag bland annat övat på att reparera brandposter och kablar som gått av.

Uppe på bryggan är fartygschefen Micael Smedberg nöjd med hur fartyget och besättningen skött sig under Swenex 19.

− Det känns bra, men vi avslutar inte förrän vi är hemma och har återställt. Nu tar vi med oss de erfarenheter vi fått och förbereder oss för nästa losskastning efter välförtjänt ledighet, säger han.