1 700 förberedda ungdomar

För tredje året i rad genomfördes i dag Totalförsvarsdagen på regementsområdet i Halmstad. Cirka 1 700 elever som går andra året på gymnasiet fick kunskaper i hur de ska agera när krisen kommer.

Strax efter klockan åtta på morgonen och grindarna öppnas för Totalförsvarsdag. Foto: Charlotte Pettersson/Försvarsmakten
Kaserngården fylldes av ca 1 700 gymnasieelever. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
”Live-spel” där olika myndigheter samverkar. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Oline Ovik blev utvald och fick hjälpa till i räddningsarbetet under ”live-spelet”. Foto: Charlotte Pettersson/Försvarsmakten
Gabor Nagy, chef för Totalförsvarsavdelningen och Robert Trupp, projektledare för Totalförsvarsdagen i samspråk. Foto: Charlotte Pettersson/Försvarsmakten
Populär visning av stridsfordon 90. Någonstans på bilden döljer sig inte mindre än två av dem. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Stridsvagn 122 är också alltid populär. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Nilma Johansson, Amir Dinoferatovic och Esmeralda Olander var deltagare på Totalförsvarsdagen förra året. Till årets dag har de hjälpt till att göra dagen bättre och ge arrangörerna ett ungdomsperspektiv. – Vi har valt att engagera oss för att vi tycker det här är viktigt, säger Nilma. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Eleverna fick bland annat pröva på hjärt-lungräddning. Foto: Charlotte Pettersson/Försvarsmakten

Niklas Nordgren, beredskapsdirektör på Länsstyrelsen i Hallands län, välkomnade eleverna och sammanfattade syftet med dagen.
– Hur gör vi om det blir kris eller krig? Hur skyddar vi oss? Vilket ansvar har vi? Vi vill att ni ska vara förberedda – inte överraskade.

Verkligen bra och trovärdigt spelat, sa Filip Vari från Sturegymnasiet som fick rycka in och hjälpa till i räddningsarbetet. Foto: Charlotte Pettersson/Försvarsmakten

Sedan kastades eleverna rakt in i ett scenario med ett flygplanshaveri. Polisbilar och -motorcyklar, ambulanser och brandbilar med blåljus och sirener fyllde snabbt kaserngården. Brandmän släckte branden, ambulanspersonalen tog hand om skadade och chockade och polisen spärrade av området.  Några elever plockades ut för att hjälpa till, en av dem var Filip Vari från Sturegymnasiet.
– Intressant, kul och lärorikt att få hjälpa till. De som spelade skadade spelade verkligen sina roller bra, tyckte han.

Scenariot utvecklades till en gråzon mellan kris och krig när det visade sig att flygkraschen troligen inte var en olycka, och ett axplock av Försvarsmaktens olika fordon och förmågor började rulla in framför åskådarna.

Bra initiativ

– Totalförsvarsdagen är ett mycket bra initiativ, säger Gabor Nagy, chef för Totalförsvarsavdelningen på Försvarsmaktens högkvarter, som var på plats. Den visar också på de kunskapsbrister som finns. Medvetenheten om vad man behöver för att klara sig vid en kris är grunden till det civila försvaret och den måste återuppväckas. En sådan här dag borde genomföras på många fler ställen, fortsatte Gabor Nagy.

Till lunch fick eleverna ”rations”, en påse med allt som behövs för en hungrig soldat. Huvudrätten värms upp genom att hälla vatten i en plastpåse som också innehåller en liten ”kudde” som reagerar med vattnet och blir varm. Oline Oviks lunchpåse innehöll pasta bolognese.
– Faktiskt ganska bra, tyckte hon om både maten och dagen i stort.
– Jag tycker det har varit både kul och lärorikt. Jag visste inte så mycket om Försvarsmakten innan. Jag har bara sett grindarna utifrån tidigare och bara att få komma in på området var nyttigt. Saker man inte känner till är man mer skeptiskt till, så funkar i alla fall jag, säger Oline Ovik från Sturegymnasiet.
Målet med dagen, att gå från överraskad till förberedd, tycker Oline Ovik uppfylldes:
– Ja, vi är bättre förberedda!