En värdefull resurs – kapten Ray Lindahl

Alltid redo, serviceinriktad och med ett sinne för humör. Han är väl omtyckt bland personalen, hjälper alltid till med det där lilla extra och gör det med ett leende på läpparna. Nu har han gjort sin sista övning och lämnar med flaggan på topp.

Personalen från de frivilliga organisationerna och Hemvärnet tas emot av Ray Lindahl och tackas av för deras insats under övningen. Foto: Leah Zepeda Persson/Försvarsmakten
Det finns ingen bättre att fråga om hur man bäddar en säng korrekt än kapten Ray Lindahl, något som har blivit lite av hans signum. Nu har han fått en egen säng i miniatyrform att ta med hem. Foto: Leah Zepeda Persson/Försvarsmakten
Det är en glad och nöjd Ray som tar sig an uppgifterna som ansvarig för logistiken för sista gången. Foto: Leah Zepeda Persson/Försvarsmakten
Dagen innan avslutningen får personalen från de frivilliga organisationerna njuta av lite smörgåstårta. Foto: Leah Zepeda Persson/Försvarsmakten

Stora övningar som CJSE, (Combined Joint Staff Exercise) kräver mycket personal och framförallt personal med mycket kunskap och erfarenhet. Människor från olika delar av landet tar sig varje år till Ledningsregementet för att göra övningen möjlig. Det rör sig om människor med olika befattningar, kompetenser och erfarenheter, det är resurser som är oerhört viktiga för Ledningsregementet och inte minst Ledningsstridsskolan.

Kapten Ray Lindahl kom till Ledningsregementet 2001, han genomförde sin första stora övning 2005, Viking 05. Det var inköpsporten till det som skulle komma att bli hans viktigaste uppgift under många år framöver. 

– Det som är roligt med logistik är att det är utmanande och det är alltid skarp verksamhet. Om inte maten är bra då får man höra det direkt, om inte transporten kommer i tid, så får det konsekvenser, vilket är förtjusningen. Man får direktfeedback, man måste vara noggrann och göra rätt varje gång, säger han.

Som Real Life Support ansvarar han för logistiken, det vill säga bokning av rum i kasern, hotell och vandrarhem. Transporter av både personer och bussar, beställning av mat och fika, och även helpdesken där all personal registrerar sig vid ankomsten och där den dagliga driften ingår. 

– Jag har gjort det här många gånger och har en bra rutin. Jag har en checklista som vi inte avviker ifrån, därför blir det bra. Samtidigt har jag har haft tid att utveckla detta till en bra nivå, säger Ray Lindahl. 

Hans enorma entusiasm, viljestyrka och ödmjukhet har gjort honom till en av de viktigaste pusselbitarna för verksamheten. Rollen som Real Life Support har han mantrat i många år och vet precis vad som krävs för att det ska bli en framgångsfaktor. Nu har han gjort sin sista övning som anställd officer på Ledningsregementet innan han går i pension och det är med blandade känslor.  

– Det känns rätt skönt eftersom jag har ställt in mig på det mentalt, men jag kommer sakna alla fina människor jag träffat och lärt känna. Jag har dock andra projekt på gång, jag har sökt till en mission till Kenya i februari 2020. Jag vill sluta med något riktigt stort, det här var ju stort i och för sig men jag vill göra något mera, säger han. 

Under avslutningsmiddagen för CJSE 19 höll överste Fredrik Pettersson, chef för Ledningsstridsskolan ett tacktal till Ray. Han berömde honom för sin insats under alla dessa år, och det avslutades med stående ovationer. Det var en mycket berörd Ray som checkade ut från övningen med flaggan på topp.

Två kollegor om Ray Lindahl

Rose- Marie Andersson (Ledningsregementet)

Hur känner du Ray? 

–  Jag har jobbat här i 39 år och lärde känna Ray under min första övning, Viking 05. Vi har alltid samarbetat och jobbat mycket tajt ihop. Ray kommer varje morgon in till mig och sätter sig här en stund och frågar hur det är, och vi pratar en stund. 

Vilka är hans bästa egenskaper? 

– Att han har superkontroll, på sitt jobb och människor runt omkring sig, han är omtänksam, han är lyhörd och bryr sig alltid om hur andra mår. 

Vad är det som gör att Ray är så omtyckt bland personalen? 

– Han gör saker med hjärtat och alltid med humör, han är alltid hjälpsam och han bistå med skratt i alla situationer. Det kommer att pratas om saker han har gjort i många år framöver, ibland tokiga saker, det är jag övertygad om. 

Hur känns det att han ska sluta?

– Det känns jättetråkigt. Det kommer att bli svårt att ersätta honom, ingen kommer kunna fylla hans skor. 

Vad skulle du vilja hälsa honom?

– ”Buen camino!”. Han ska ut och vandra 80 mil ifrån Frankrike till Spanien. Han har tränat för det ganska länge, så jag skulle vilja önskar honom lycka till med det. 

Rolf Lövstrand (Reservofficer på Ledningsregementet): 

Hur känner du Ray?

–  Jag träffade Ray första gången under första Viking. Vi har deltagit i alla Viking övningar tillsammans. Han är den perfekta kommendanten och känner många människor. 

Vad är det som gör att Ray är så omtyckt bland personalen?

– Han är otroligt trevlig, generös, och omtänksam. Det bästa med honom är att han är sig själv och är inte naiv. Han ser folk hur de är, och han gör inte skillnad på människorna han möter. 

Hur känns det att han ska sluta?

– Det är tråkigt att han ska sluta, det kommer att bli svårt att ersätta honom eftersom han är spindeln i nätet. 

Vad är ditt bästa/roligaste minne du har av Ray? 

– Vid en avslutningsmiddag upptäcker jag att det bara jag som har en massa olika bestick, alla andra hade bara en gaffel och en kniv. Sen kom personalen och serverade mig och hällde upp ett glas vin. Jag blev så förvånad. Det visade sig att jag skulle få en trerättersmiddag medan alla andra skulle äta buffé. Då kände jag mig riktigt blåst av Ray fast på ett positivt sätt. Det var roligt och väldigt fint gjort av honom. Det var min sista övning i den rollen jag hade just då och det ville han uppmärksamma på något sätt. Jag behövde inte fråga, men jag visste direkt att det var han som hade kokat ihop det, det är typiskt Ray.