Examen i sikte

Den 14 december når sex kadetter vid specialistofficersutbildningen (SOU) på Fältarbetsskolan målet, en examen som specialistofficer och kan då titulera sig själva som förstesergeant.
— De blir ett välkommet tillskott till Ing 2 och förstärker förbandets förmåga, säger Jim Ellingsworth chef för SOU-utbildningen.

Att förstöra vägar kan också vara ett sätt att förhindra eller fördröja en motståndares framkomlighet.
Att förstöra vägar kan också vara ett sätt att förhindra eller fördröja en motståndares framkomlighet. Foto: Martina Gustafsson/Försvarsmakten
I samband med terrängmineringen placerades mindre vägmineringar ut.
I samband med terrängmineringen placerades mindre vägmineringar ut. Foto: Martina Gustafsson/Försvarsmakten
Under utbildningen har de bland annat fått träna på fördröjande fältarbeten. Här inväntar gruppen order från SOU-kadetten för att genomföra en större terrängminering.
Under utbildningen har de bland annat fått träna på fördröjande fältarbeten. Här inväntar gruppen order från SOU-kadetten för att genomföra en större terrängminering. Foto: Martina Gustafsson/Försvarsmakten
Farbs-sou-kadetter, från vänster Jim Ellingsworth chef SOU, Simon Stolsner, Magnus Johnson, Jonathan Lindström, Tadeusz Roch, Matilda Norberg, Joakim Andersson.
Farbs-sou-kadetter, från vänster Jim Ellingsworth chef SOU, Simon Stolsner, Magnus Johnson, Jonathan Lindström, Tadeusz Roch, Matilda Norberg, Joakim Andersson. Foto: Martina Gustafsson/Försvarsmakten

Det senaste halvåret har de spenderat vid Fältarbetsskolan där tyngdpunkten har varit att skapa en bred allmän fältarbetskompetens. Halvåret började med att de utbildade rekryterna vid grundutbildningskompaniet och gick sedan vidare till fältarbeten i form av marklära, rekognoscering och funktionstaktik.

Två av kadetterna som tar examen är Matilda Norberg och Tadeusz Roch. De har sin bakgrund vid Ing 2 och tycker att utbildningen håller en hög nivå.

— Vi visste innan vad som ingick i utbildningen vid Fältarbetsskolan då vi båda grundutbildade oss här. SOU-utbildningen är egentligen samma saker fast på en högre nivå. Jag tycker utbildningen har varit bra och vi har haft lärare som vill att vi ska bli så bra som möjligt för att skapa så bra förutsättningar det går för förbandet, säger Matilda.

Det har varit en lärorik tid för kadetterna och de har fått lära sig att planera för fältarbetsuppgifter, såsom väg-, hamn- och flygfältsförstörning, brobyggnation och enklare befästningsarbeten. En av sakerna som varit positiva är att de varit sex stycken elever, vilket har passat gruppen bra.

— Det har varit en ny grej varje vecka, men jag tycker studiebelastningen har passat oss och vi har kunnat vara flexibla och kunnat anpassa oss då vi bara varit sex stycken som gått utbildningen, säger Tadeusz.

Den 14 december befinner de sig i Halmstad för att ta examen tillsammans med kadetter från andra — Det ska bli kul att träffa dem man läst med tidigare och att det är så stort, men samtidigt hade det kanske varit mer personligt om vi tagit vår examen vid Ing 2. Vi får se hur det blir när vi är där, det vet vi ju inte riktigt än, säger Matilda.

Efter examen väntar en välförtjänt ledighet innan de kommer tillbaka till förbandet för att stärka krigsförbanden vid Ing 2.