Stor marinövning i Östersjön startar

På måndag startar övningen Northern Coasts 2018 i norra Östersjön. För svenska marinen är det årets största internationella övning. Cirka 300 svenska soldater och sjömän kommer tillsammans med omkring 4000 deltagare från 12 länder att öva för att kunna verka gemensamt i internationella insatser.

Swedish vessels arriving for PSC in Turku, NOCO-18
Swedish vessels arriving for PSC in Turku, NOCO-18
HMS Visby och HMS Trossö anländer till Åbo inför uppstarten av Noco-18. Foto: Nina Soini/Finska försvarsmakten
Swedish vessels arriving for PSC in Turku, NOCO-18
HMS Kullen är ett av de tio svenska fartygen som deltar i Noco 18. Kullen tillhör Fjärde sjöstridsflottiljen och har en besättning på 28 personer. Hon är ett av fem minröjningsfartyg i Koster-klassen. Foto: Nina Soini/Finska försvarsmakten

Årets Northern Coasts, Noco-18, syftar till att förbättra marinens förmåga till integrerade operationer tillsammans med förband från andra länder. Detta i syfte att behålla och öka stabiliteten i Östersjön. Bland annat deltar en sammansatt finsk/svensk stab för att ytterligare stärka det gemensamma militära samarbetet.
Noco-18 genomförs samtidigt som NATO-övningen Trident Juncture pågår i Norge. Där deltar svenska marinen med två fartyg och omkring 100 personer.

Arrangör

Noco genomförs varje år i och kring Östersjön med roterande värdskap. 2017 ledde Sverige övningen och detta år har Finland ansvaret. Sverige har deltagit varje år sedan starten 2007.

Totalt deltar ett 30-tal fartyg och från Sverige kommer 10 fartyg samt ett antal helikoptrar.
Övningen pågår under perioden 29 oktober till 8 november och omfattar land- och kustområden runt norra Östersjön och södra Bottenviken samt Finska viken.