Henrik Schyffert föreläste till förmån för veteranfrågor

Henrik Schyffert gästade Karlsborg som förste man ut i en föreläsningsserie av tre kvällar som syftar till att öka kunskapen om veteranfrågor. Föreläsningsserien arrangeras av Stiftelsen Jesper Lindbloms Minne tillsammans med Karlsborgs Turism, Företagarna Karlsborg och Försvarsmakten.

Henrik Schyffert på scen.
Henrik Schyffert föreläste om hur man kan samarbeta och fungera i förändring. Foto: Elin Antonsson/Försvarsmakten
Kvällens arrangörer: Michael Jiveborn (Försvarsmakten), Alf Ingesson Thoor (Stiftelsen Jesper Lindbloms Minne), Anna Jonsson (Stiftelsen Jesper Lindbloms Minne), Stefan Jonsson (Stiftelsen Jesper Lindbloms Minne) och Jarl Karlsson (Karlsborgs Turism).
Kvällens arrangörer: Michael Jiveborn (Försvarsmakten), Alf Ingesson Thoor (Stiftelsen Jesper Lindbloms Minne), Anna Jonsson (Stiftelsen Jesper Lindbloms Minne), Stefan Jonsson (Stiftelsen Jesper Lindbloms Minne) och Jarl Karlsson (Karlsborgs Turism). Även Företagarna Karlsborg är medarrangörer. Foto: Elin Antonsson, Försvarsmakten

Jesper Lindblom var anställd vid Försvarsmaktens specialförband i Karlsborg och omkom under tjänstgöring i Afghanistan 2005.

— Efter Jespers död ville vi hitta ett sätt att hedra hans person och det han stod för, men även göra något för hans kollegor. Resultatet blev en stiftelse som varje år delar ut stipendium till medarbetare i specialförbandssystemet, berättade Anna Jonsson, Jespers mamma, för publiken innan huvudtalaren intog scenen.

Veteranfrågorna blir allt viktigare och i dagsläget arbetar cirka 300 personer i Försvarsmakten dagligen med den här typen av frågor. Livregementets husarer, K 3, är inget undantag.

— K 3 har snart delat ut 1 000 veterankort och förra året gick överskottet från vår multisporttävling, Race for Heroes, till just Stiftelsen Jesper Lindbloms Minne, berättade ställföreträdande regementschef Michael Jiveborn.

Att valet föll på just Henrik Schyffert som inledningstalare är ingen slump. Han var en av Jespers favoriter.

— Det känns hedrande att bli tillfrågad och att Jesper gillade våra gamla program, inledde Henrik Schyffert sedan sin föreläsning som fokuserade på ämnena samarbete och förändring.

— Ska jag skicka någon "sägning" med er så är det att vi måste säga "Ja" till fler idéer, även de dåliga. De riktigt dåliga kommer försvinna av sig själva men den här taktiken kommer göra det möjligt för de riktigt bra idéerna att växa fram, kanske från två lite sämre idéer som slås ihop till något fantastiskt.