Tung start på Northern Coasts

Den stora marinövningen Northern Coasts som igår inleddes med ett hamnbesök av deltagande fartyg fick en tung start. Vid 23-tiden under fredagskvällen hamnade två polska sjömän i vattnet i Karlskrona örlogshamn. Räddningstjänst larmades, sjömännen togs upp ur vattnet varpå en livräddningsinsats genomfördes och de avtransporterades till Blekingesjukhuset. Tyvärr gick inte livet på en av sjömännen att rädda.

Idag flaggas det på halv stång på fartygen i Northern Coasts.
Idag flaggas det på halv stång på fartygen i Northern Coasts. Foto: Per-Ola Mjömark/Försvarsmakten

Marinchef Jens Nykvist är på plats inför övningen och uttryckte omedelbart sina kondoleanser till den polska marinen, de anhöriga och den drabbades skeppskamrater.

– Jag har också träffat den polska fartygschefen och erbjudit allt tänkbart stöd han kan tänkas behöva, i denna svåra stund.

Under lördagsmorgonens samling med fartygschefer och andra chefer var naturligtvis stämningen tryckt. En tyst minut inledde mötet följt av stämningsfull musik av Marinens musikkår. Ombord på de närmare 50 fartygen är flaggan under dagen hissad på halv stång.

Northern Coast kommer att fortsätta som planerat, men på vilket sätt olyckan påverkar genomförandet av övningen är ännu inte helt bestämt. Allting rörande händelseförlopp och orsaker till olyckan hänvisas till polisen.