Största luftlandsättningen med helikopter på 25 år

Tillsammans med amerikanska förband genomfördes idag en av de största
helikopterluftlandsättningarna som gjorts i Sverige någonsin. Momentet var en del av övningen Aurora 17 och de soldater som släpptes från helikoptrarna var fienden som de svenska stridskrafterna nu måste försvara sig emot.

Tillsammans med amerikanska förband genomfördes en av de största helikopterlandsättningar som gjorts i Sverige. Momentet var en del av övningen Aurora 17.
Tillsammans med amerikanska förband genomfördes en av de största helikopterlandsättningar som gjorts i Sverige. Momentet var en del av övningen Aurora 17.
Det amerikanska förbandet rör sig från helikoptern, ut i terrängen, för att påbörja förberedelser för fördröjningsstrid då man arbetar för att försvåra framkomligheten för motståndaren. Foto: Jenny Ringström/Försvarsmakten
Tillsammans med amerikanska förband genomfördes en av de största helikopterlandsättningar som gjorts i Sverige. Momentet var en del av övningen Aurora 17.
Övningsmomentet genomfördes på en äng i området kring Gnesta. Foto: Jenny Ringström/Försvarsmakten
Tillsammans med amerikanska förband genomfördes en av de största helikopterlandsättningar som gjorts i Sverige. Momentet var en del av övningen Aurora 17.
De svenska Helikopter 16, Black hawks, luftlandsätter med hängande last. De flyger taktiskt hela vägen dit, så lågt som möjligt, för att minska risken att bli upptäckta. Foto: Jenny Ringström/Försvarsmakten
Tillsammans med amerikanska förband genomfördes en av de största helikopterlandsättningar som gjorts i Sverige. Momentet var en del av övningen Aurora 17.
Den svenska delen av motståndarsidan luftlandsätter första styrkan. Foto: Jenny Ringström/Försvarsmakten

Det blåser hårt när tre av svenska försvarets Helikopter 16, Black Hawks, går ner och landar på en äng i området kring Gnesta. Ett antal soldater hoppar ur och tar sig snabbt bort från fältet och upp i skogen medan helikoptrarna lyfter igen. Samtidigt landar fem Black Hawks till på andra landningsplatser en bit bort. Och kort därefter kommer amerikanerna i sina Chinooks.

Försvarsmaktsövning Aurora 17 pågår för fullt och har just gått in i försvarsskedet, skedet under övningen då Sverige befinner sig under angrepp. Amerikanska och svenska förband spelar motståndare och kom idag med fartyg, flyg, stridsvagnar – och helikoptrar - i ett fientligt anfall mot Sveriges östkust. I morse luftlandsattes en bataljon med cirka 300 soldater från motståndarens sida i Sörmland.

– En landstigning från vattnet föregås nästan alltid av en luftlandsättning. De tar terräng och säkrar området för att resten av styrkorna därefter ska kunna ta sig in sjövägen, berättar förstesergeant Oscar Karlflo, från Livregementets husarer (K 3), ett av de förband som agerar motståndare under övningen.

Helikopterluftlandsättningarna kommer i omgångar och nästa styrka har hängande last, bland annat i form av mindre fordon, en lätt terrängvagn och släp. Det måste gå fort att få ordning på utrustningen när de landat. Den svenska sidan har upptäckt dem och från markstridskrafterna skjuts nu indirekt eld i form av granater från flera kilometers håll, och soldaterna kastar sig på marken för att ta skydd.

Inte beroende av vägar och broar

Major Niklas Winsth från Helikopterflottiljen är en av övningsledarna som övervakar luftlandsättningen från sidan.

– Det finns många skäl till att luftlandsättning med helikopter är en bra stridstaktik. Man kan komma in snabbt, från en oväntad riktning, på en oväntad plats och tid, och dessutom blir man inte beroende av infrastruktur som vägar och broar. Det är viktigt att öva i stor skala på det här viset, då ser vi vad vi kan och vad vi behöver bli bättre på, säger han.

Samtidigt hörs en tung kulspruta smattra en bit bort. Det är Hemvärnet, som också de är en del av övningen.

Strax efter luftlandsätts den amerikanska delen av motståndarstyrkan på en bit bort. Fyra Chinooks täcker himlen med sina dubbla propellerblad. Det är ett marinkårsförband från North Carolina som landat och sprider ut sig över fältet.

Aurora 17 är en nationell övning som bygger ett starkare försvar. För att kunna genomföra en så bra övning som möjligt och samtidigt träna den svenska försvarsförmågan mot en större och kvalificerad motståndare är andra länder inbjudna att delta i Aurora 17. Marinkårssoldaten korpral Griffin Lawson har varit uppe sedan 3.30 i morse och förberett för luftlandsättningen.

– Jag uppfattar att det är givande för oss att öva tillsammans och att vi kan lära oss mycket av varandra, utbyta idéer och taktik, säger han.

Tillsammans med amerikanska förband genomfördes en av de största helikopterlandsättningar som gjorts i Sverige. Momentet var en del av övningen Aurora 17.
Tillsammans med amerikanska förband genomfördes en av de största helikopterlandsättningar som gjorts i Sverige. Momentet var en del av övningen Aurora 17.
Amerikanska och svenska förband spelar motståndare i ett fientligt anfall mot Sveriges östkust. Foto: Jenny Ringström/Försvarsmakten
Tillsammans med amerikanska förband genomfördes en av de största helikopterlandsättningar som gjorts i Sverige. Momentet var en del av övningen Aurora 17.
De amerikanska helikoptrarna, Chinooks, har precis luftlandsatt delar av den amerikanska marinkåren. Foto: Jenny Ringström/Försvarsmakten
Tillsammans med amerikanska förband genomfördes en av de största helikopterlandsättningar som gjorts i Sverige. Momentet var en del av övningen Aurora 17.
Luftlandsättningen som genomfördes är en av de största som genomförts i Sverige någonsin. Foto: Jenny Ringström/Försvarsmakten
Tillsammans med amerikanska förband genomfördes en av de största helikopterlandsättningar som gjorts i Sverige. Momentet var en del av övningen Aurora 17.
Svensk soldat under övningsmomentet. Foto: Jenny Ringström/Försvarsmakten