ÖB: ”Bra jobbat – NBG var verkligen redo att användas”

Uppgiften för Nordic Battlegroup – att på kort varsel vara beredda att göra en insats för EU – är nu avslutad.

 - Det känns bra att kunna säga att uppgiften nu är löst - Nordic Battlegroup var beredda och verkligen redo att användas. Tillsammans med övriga sex deltagarländer har vi gjort ett mycket bra jobb, säger överbefälhavare general Sverker Göranson när beredskapen för den tredje svenskledda EU-stridsgruppen nu avslutas.

Lettland - ett av sju länder i Nordic Battlegroup Foto: Försvarsmakten
NBG Force Commander Torbjörn Larsson Foto: Försvarsmakten
Personal ur Core Battalion Foto: Försvarsmakten
NBGs sjukvårdshelikoptrar - NH90 från Finland Foto: Försvarsmakten

Ifrågasatt förebild redo 

Nordic Battlegroup har under ett halvår varit redo att göra en insats för EU. Den svenskledda stridsgruppen har bestått av sju länder, ca 2500 deltagare och innehållit flera exklusiva resurser som annars är svåra att knyta till sig vid multinationella insatser (exempelvis kvalificerade spaningsförand, strids- och transportflyg, CBRN-enhet samt egna helikoptrar för både sjukvårds- och trupptransport).

 - Nordic Battlegroup har varit en förebild för EU:s stridsgrupper genom vårt engagemang och våra förberedelser men också för de kvalificerade förband som ingått i stridsgruppen. Att användningen av just Nordic Battlegroup funnits högt upp på EU:s agenda visar dessutom att Nordic Battlegroup har uppfyllt de högt ställda förväntningar och verkligen varit ett verktyg redo att användas, säger NBG Force Commander överste Torbjörn Larsson.

Stärkt nordisk-baltiskt samarbete

En militär konflikt eller incident i vårt närområde skulle påverka alla länder i regionen och kan inte mötas av ett ensamt land. Genom förberedelser, träning och övning har samarbetet mellan stridsgruppens sju delatagande länderna utvecklats – från soldaterna på marken till ledare i respektive huvudstäder. Rutiner och möjligheter har skapats för att kunna hjälpa varandra den gången det verkligen behövs.

- Jag har många gånger sagt att närområdets militärstrategiska betydelse växer och då blir våra samarbeten allt viktigare. Det goda arbete ni har gjort, sju länder tillsammans, har på ett konkret sätt stärkt det nordisk-baltiska samarbetet – bra jobbat! avslutar Sverker Göranson.