F 17 deltog i prideparaden

F 17, med flottiljchefen i spetsen, deltog i helgens prideparad i Karlskrona. Tots regn och rusk så var humöret på topp.

Överste Lars Bergström med personal i det långa Pridetåget. Foto: Henrik Fridolfsson/Försvarsmakten
På torget samlades alla för musik, dans och tal av bl.a. artisten Andrés Estece Foto: Henrik Fridolfsson/Försvarsmakten
I Försvarsmaktens tält kunde man söka regnskydd samtidigt som man fick prata med trevliga rekryterare. Foto: Henrik Fridolfsson/Försvarsmakten

I regn och blåst men bland varma och soliga färger deltog Försvarsmakten och F 17 i Karlskrona Pride festival.

- Det är viktigt att vi i Försvarsmakten tydligt visar vår ståndpunkt i dessa frågor, säger flottiljchefen, överste Lars Bergström.

- Allt är egentligen ganska enkelt. Ingen människa är mer värd än någon annan. Alla har rätt att yttra sig och rätt att få vara den de är. Det skall inte spela någon roll vilken sexuell läggning man har, om man är man, kvinna, gammal, ung, från ett annat land eller tror på någon religion, fortsätter Bergström.

Dessa demokratiska grunder är inte alltid självklara och som exempel är homosexualitet fortfarande förbjudet i 79 länder och i tio länder döms homosexuella till döden. I Sverige har vi yttrandefrihet och en bra grundsyn för mänskliga rättigheter, men många grupper av människor känner sig ändå diskriminerade. Pridefestivaler, och andra liknande arrangemang, öppnar upp och underlättar för dessa grupper att komma ut och visa sin ståndpunkt och mening.

- Försvarsmakten är satt att försvara vårt land och vår demokrati. Det är därför viktigt att vi är med här och visar vår ståndpunkt, säger flottiljchefen.

- F 17 arbetar aktivt med värdegrundsfrågor. Detta bidrar till att både bli en bra arbetsgivare, där alla är välkomna, som att få kunskap om mänskliga rättigheter.

Förutom F 17 så deltog skolor, länsstyrelsen, politiska partier, Svenska kyrkan, Rädda barnen, Boverket, idrottsföreningar med flera.