Fyra dagar i skogen

Tingvalla ungdomsavdelning kom till Villingsbergs skjutfält en torsdag morgon i april. Man gick igenom vad som är viktigt att kunna innan man försvann i djupa skogen. Man ska hitta med karta och kompass, kunna använda radion och veta hur man håller sig ren under primitiva förhållanden.

Instruktörerna Michael Stenström, Niklas Karlsson och Olof Wilén-Rönqvist. Foto: Lars-Eric Sundin/Försvarsmakten
Grupp på väg. Foto: Lars-Eric Sundin/Försvarsmakten
Tältförläggningen har gömts i skogen. Foto: Lars-Eric Sundin/Försvarsmakten
Det blir en del långa förflyttningar genom skogarna. Foto: Lars-Eric Sundin/Försvarsmakten
Maskerar ansiktet. Foto: Lars-Eric Sundin/Försvarsmakten
Niklas Larsson kontrollerar radion. Foto: Lars-Eric Sundin/Försvarsmakten
Gruppchefen samlar sin grupp. Foto: Lars-Eric Sundin/Försvarsmakten
På väg genom skogen. Foto: Lars-Eric Sundin/Försvarsmakten

Hemvärnets ungdomsverksamhet riktar sig till flickor och pojkar från 15 år genom utbildning och fritidsverksamhet. Man ger allmän försvarsupplysning och informerar om Försvarsmakten. Man får bekanta sig med ORAS: Ordning, reda, ansvar och stil. Hemvärnsungdomar får inte utbildas i strid innan de fyllt 18 år.

Träning först

På fredagen fick man bekanta sig med förläggningstälten som har plats för tolv personer.
− Det tog först fyrtio minuter att få upp tälten, berättar en av instruktörerna. När vi gav oss klarade de det på fem minuter, vilket var vårt mål.

Det blev en tidig kväll på fredagen eftersom man skulle upp klockan fyra på morgonen. Men, då händer det som så ofta sker i verkligheten: Det gick larm kl.2330 och man var tvungen att flytta på sig. Efter transport med bil och marsch till fots övernattade avdelningen i en lada. På morgonen 7 kilometer marsch till nästa punkt. Det fanns hinder längs vägen som de var tvungna gå runt och hålla sig dolda för.
Så kan det se ut. De äldre ungdomarna får leda grupperna. Det gäller att kunna sin karta. Vidare ska man ha mat och vila. Det ska ordnas med listor för eldposter i tälten och hållas reda på utrustningen. Man förflyttar sig långt och får massor av frisk luft.

Till dels värmlänning

Andreas Björklund från Vansbro i Dalarna går i gymnasieskolan i Lillerud utanför Karlstad med inriktning på lantbruk.
− Jag gick med i augusti förra året, säger Andreas. Hemvärnet var på Lillerudsdagarna vid skolan och informerade. Man har varit intresserad av det här ganska länge sen man var liten, sett på film och så där. Det har varit kul här, riktigt bra. Nu ska vi ha spaning.
Niklas Larsson bor i Storfors. Han kontrollerar att radion fungerar.
− Det blir lite jobbigt om man går ut i terrängen och inte kan kontakta varandra. Ska vara signalist under nästa moment. Jag har inte gjort det här så jättemycket, men vi hade genomgång i går av bokstavering och hur man pratar.

Instruktörer ställer upp ideellt

Det är tre instruktörer som leder övningen den här gången. Två av dem är hemvärnssoldater som började i ungdomsavdelningen på sin tid. De ställer upp ideellt som ungdomsledare för att de tycker det är skönt att vara ute i skogen och för att ge tillbaka det de själva lärde sig.
− Vi kommer ihåg vad kul det var, minns Olof Wilén-Rönqvist, och hur meningsfullt det var för oss när vi var ungdomar. Man har ju varit där dom är nu, det var där det började.
− Det skulle vara kul om de gav oss mer möjligheter, man säger ju att ungdomsverksamheten är viktig, säger Michael Stenström. Vi beställer grejer, radioapparater exempelvis men får inga att utbilda på eftersom det är ungdomar. Vi ville ha närlys som instruktörerna skulle skjuta i förevisningssyfte men det gick inte heller. Det är lite sånt, annars är jag nöjd, det blir bättre det gör det faktiskt.

Observera och rapportera

− De kommer att marschera till en plats som heter Kärrmundberget och upprätta en observationsplats där de ska kunna uppehålla sig en längre tid, beskriver Michael.

En observationsplats ska maskeras och vara helt gömd, man ska kunna ta sig in och ut dolt och det ska finnas ett bakre läge där man kan vila. De ska spana mot ett större område med fokus på en korsning. En annan grupp ska ska göra samma sak vid Bäcksände på en kulle och spana ner mot vägen. Rapportering av observationer sker via radio.
Man hör en av gruppcheferna över de andra. De håller på att ge sig av från förläggningsplatsen.
− Ni packar också in trosspackningen i tältet, kom igen nu.
Så försvinner ungdomar, ryggsäckar och liggunderlag allt längre på den smala grusvägen genom skogen.