Nordiskt försvarssamarbete ger mer pang för pengarna

Under två dagar har representanter från Sverige, Finland, Norge och Danmark träffats för att diskutera och titta närmare på nordiskt försvarssamarbete i Norrbotten. Ländernas försvarschefer med Sveriges överbefälhavare Sverker Göranson i spetsen var några av deltagarna.

De nordiska försvarscheferna.
De nordiska försvarscheferna träffades i ett soligt Luleå. På bilden general Jarmo Lindberg, försvarschef Finland, generallöjtnant Per Ludvigsen, vice försvarschef Danmark, ÖB Sverker Göranson och amiral Haakon Bruun-Hanssen, försvarschef Norge. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten
 Besök i Luftstridsskolans stridslednings- och luftbevakningscentral.
De nordiska försvarscheferna fick bland annat besöka Luftstridsskolans stridslednings- och luftbevakningscentral. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten
Finlands försvarschef general Jarmo Lindberg pratar med en stridspilot. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten
Danmarks vice försvarschef generallöjtnant Per Ludvigsen
Norges försvarschef amiral Haakon Bruun-Hanssen i Luftstridsskolans stridslednings- och luftbevakningscentral. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten

Sverige är i år ordförandeland i det nordiska försvarssamarbetet Nordefco – Nordic Defence Cooperation, och det var i samband med det som det arrangerades försvarschefsmöte under två dagar på F 21 i Luleå och I 19 i Boden. Vid sidan av svenske ÖB Sverker Göranson fanns också generallöjtnant Per Ludvigsen, vice försvarschef, Danmark, general Jarmo Lindberg, försvarschef Finland och amiral Haakon Bruun-Hanssen, försvarschef Norge, samt ett tjugotal representanter från de nordiska försvarsmakterna som alla jobbar med att utveckla samarbetet länderna emellan till vardags.

Ett område som diskuterades var Cross Border Training, ett kostnadseffektivt sätt att öva och utveckla förmågor vid stridsflygdivisionerna från de norra delarna av Sverige, Finland och Norge. Piloterna startar från sin hemmabas, övar tillsammans i ett av ländernas luftrum och återvänder sedan hem igen. Runt 40 gånger per år övar länderna tillsammans på detta sätt.

- Genom att vi samarbetar inom Norden skapar vi bättre förutsättningar för våra soldater att öva. Vi får ökad effekt och minskade kostnader, mer pang för pengarna för skattebetalarna helt enkelt, sa ÖB Sverker Göranson i samband med en pressträff som hölls på F 21.

Ett annat konkret exempel på nordiskt försvarssamarbete är övningen Vintersol 15, som i slutskedet fick besök av Nordefco-delegationen. Där övade runt 1000 personer från nio förband, varav ett danskt, tillsammans. Cirka hundra soldater från danska Jyske Dragon Regiment agerade fiende med röda kryss fasttejpade på överarmar och fordon.  En av de danska deltagarna var skyttesoldat Sören Madvig Holm, som med snöskor på fötterna och nyvunna kunskaper om hur man håller sig varm under flera dygn i tio minusgrader, berättade att han fått helt andra möjligheter att öva i kyla och svår terräng än han kunde fått hemma i Danmark.

- Det här klimatet har vi inte i Danmark. Jag har lärt mig hur viktigt det är att dricka varmt och byta strumpor ofta, säger han. Dessutom har det varit nyttigt att öva tillsammans med svenskarna som har en annan taktik än vi.

Melissa Aspengren, skytt, och Hannes Cansu Hägg, förare på stridsfordon 90, båda I 19, uppskattade från svenskt håll möjligheten att öva med danskarna.

- Genom att danskarna varit med har vi fått öva mot en tänkande motståndare. Det har tillfört jättemycket, eftersom de strider på ett annat sätt än vi, säger Melissa Aspengren.

För Hannes Cansu Hägg som är nyanställd, var det den första stora övningen där en annan nation var med.

- Övningen blev väldigt realistisk, eftersom danskarna som agerade fiende tänker annorlunda, säger han.

Bärgningsmannen och föraren Veronique Varin har också hon lärt sig nya saker under övningen. Hon har tillsammans med sina kollegor varit beredd att rycka ut om ett fordon skulle bli utslaget.

- Jag har precis gått grundutbildningen för bärgarvagn BVBG 90, och under Vintersol fick jag för första gången använda mina nya kunskaper. En vagn blev utslagen och vi åkte ut för att se hur stor skadan var. Sedan fick jag träna på att bogsera på väldigt halt underlag. Det var en mycket bra dag, säger hon.

Veronique Varin har under övningen provat att strida både med och mot danskarna.

-  I början jobbade vi mot danskarna, men sista dagarna bytte vi sida, tejpade röda kryss på armarna och var med dem istället, säger hon.

Övningen Vintersol är nu avslutad, och deltagarna som sovit i minusgrader i sina fordon eller i tält, en del av dem ända sedan i början av mars, kan med ny kunskap i bagaget ta en efterlängtad dusch, sova i sköna sängar och äta varm mat igen. Deltagarna i Nordefco-mötet avslutade två givande dagar med att diskutera hur det nordiska försvarssamarbetet kan utvecklas och bli ännu bättre i framtiden.