En annorlunda jul i Somalia

När instruktörer, officerare och soldater från elva olika länder ska fira jul tillsammans och alla har olika jultraditioner uppstår det en hel del samordningsproblem. Alla vill inte titta på Kalle Anka till exempel och till skillnad mot hur vi i Sverige firar så är det många andra länder som firar på juldagen, och inte på julafton. Men trots vissa motsättningar firades det jul i Somalia också.  

Katolsk midnattsmässa på julafton.  Foto: EUTM/ Försvarsmakten

Det visade sig ganska snabbt att julfirande med en Italiensk prägel, det vill säga ett mixat julbord och strålande solsken, var den bästa lösningen. På julaftons kväll började själva firandet med en italiensk soloartist och olika sorters mat från de olika länderna som ingår i insatsen. Framåt natten hölls en katolsk midnattsmässa av en präst som rest hit från Italien för just det ändamålet. På juldagen var det äntligen dags för det efterlängtade julbordet som bjöd på ett flertal läckerheter från olika delar av världen. En av de svenska stabsofficerarna hade tagit med sig en flaska julmust i packningen och det förgyllde julbordet och stämningen ytterligare. Att en julmust kan betyda så mycket!

Tyvärr fick vi avbryta julfirandet vid 13:30 på juldagen då ett flertal gärningsmän attackerat det militära området som ligger i anslutning till flygplatsen i Mogadishu. Situationen var inte löst förrän lunchtid på annandagen och det kom att påverka vårt arbete och vår rörelsefrihet inom och runt basen under flera dagar. Ingen personal EUTM-S personal skadades i attacken.

EUTM-S (the European Training Mission in Somalia) har nu funnits på plats i Mogadishu i drygt ett år. Under året har ett flertal svenska instruktörer och stabsofficerare varit förlagda på det som kallas International Compoud inne på den internationella basen i direkt anslutning till flygplatsen. Basen är en ganska stor anläggning där EUTM-S förläggning bara är en liten del. Förläggningen kan närmast beskrivas som ett säkerhetshotell snarare än en militär förläggning.
All bevakning och drift sköts av det företag som äger förläggningen, och svensk personal delar den med personal från FN samt rådgivare från olika länder och organisationer. Miljön och förutsättningarna som instruktörerna och rådgivarna har att förhålla sig till är inte alltid helt enkla. Träningen bedrivs under ganska enkla förhållanden på en träningsanläggning några kilometer ifrån basen.

På grund av den fortsatt instabila säkerhetssituationen i Mogadishu kräver varje transport i stan en skyddsstyrka och noggrann planering. Trots förutsättningarna har instruktörerna lyckats utbilda runt 1200 somaliska bataljonchefer, militärpoliser, underofficerare och sjukvårdare bara för att nämna några av kurserna. Utöver träningen har även insatsen ett antal rådgivare som verkar på olika nivåer inom den somaliska försvarsmakten. Det kan handla om väldigt stora områden som till exempel hur Somaliska arméns försörjningssystem och logistikförband skall byggas upp.

Under mellandagarna fortsatte arbetet med att förbereda mottagandet av de nya och efterlängtade instruktörerna. Då ansluter även ett antal svenskar till insatsen och vi kommer att vara en betydande kontingent på nio svenskar i Mogadishu samt en, för oss mycket viktig, svensk i Nairobi. Det är mycket som ska förberedas inför kurserna som börjar redan 10:e januari för somaliska armén.