Starka tillsammans

Nordic battlegroup

Efter en bra övning och ett väl utfört arbete går Joint Action 14, slutövning för EU-styrkan Nordic Battlegroup, mot sitt slut och flera av de deltagande förbanden börjar förbereda sig för att åka hem till respektive enhet.

Chefen för för Core Batallion, Jonas Nilsson och stf chefen för flygenheten, EAW, Claes Bernander tackar varandra för ett mycket gott samarbete under övningen. Bland annat understödde EAW Core Batallion med återhämtningen efter operationen i Motala-Kvarn.
Chefen för för Core Batallion, Jonas Nilsson och stf chefen för flygenheten, EAW, Claes Bernander tackar varandra för ett mycket gott samarbete under övningen. Bland annat understödde EAW Core Batallion med återhämtningen efter operationen i Motala-Kvarn. Foto: Janne Bohman/Försvarsmakten
Soldater patrullerar i Eksjö under Core batallions andra operation under övningen Joint Action. Foto: Alexander Gustavsson/Försvarsmakten

Flera av tälten har tagits ner på området där basen för övningen har stått. Lastbilar lastas med tomma vattendunkar och annat som behövts under övningen. Slutet på övningen betyder även att det är nära början på det som övades, EU-styrkans beredskap som börjar den första januari 2015.

Även Core Batallion, det största markstridsförbandet i Nordic Battlegroup, med personal främst från 71:a bataljonen från P 7, men även från Lv 6, K 3 och Ing 2, har börjar förbereda sig för morgondagens hemfärd.

Jonas Nilsson, chef för Core Batallion, ser tillbaka på övningen som varit.

− Vi har under övningen genomfört två operationer med mycket stor framgång. Vi har löst vårt uppdrag och operationerna har genomförts på ett mycket professionellt sätt av alla deltagare, säger Jonas Nilsson.

Många aktörer

Övningen har innefattat personal från alla de sju länder (Sverige, Norge, Finland, Estland, Lettland, Litauen och Irland) som tillsammans bildar Nordic Battlegroup. Med många förband i samma stridsgrupp, både svenska och utländska, är det viktigt med att ha ett bra samarbete och förstå varandra.

− Vi har under flera år övat tillsammans med de andra enheterna i Core Batallion, och har utvecklat en bra förbandsanda och förståelse för varandra. Det som har varit särskilt viktigt under den här övningen, har varit möjligheten att kunna jobba med de andra enheterna i stridsgruppen. Nordic Battlegroup är en stor enhet, med deltagare från flera nationer. För att kunna lösa vår uppgift effektivt  måste vi även etablera ett bra samarbete med enheterna utanför Core Batallion. Vi är alla beroende av varandra för att Nordic Battlegroup ska fungera så bra som det kan. Det tycker jag att vi har uppnått under övningen, säger chefen för Core Batallion, Jonas Nilsson.

Ett efter ett har Nordic Battlegroups förband packat ihop och begett sig hemåt. Den tidigare välfyllda FOB:en (framskjuten bas) börjar tömmas, i takt med att förbanden beger sig hemåt. Snart lämnar även Core Batallion och beger sig hemåt till Skåne, Halmstad, Västergötland och Småland.