Fartyg och fältartister

Det var trångt ombord på Visbykorvetterna HMS Nyköping och Karlstad på tisdagen. Besättningarna fick slita hårt när över 1100 personer gjorde studiebesök när fartygen besökte Malmö. Men när allmänheten gått i land väntade en belöning på HMS Nyköpings helikopterdäck: elever från fältartisternas sommarkurs bjöd på rockkonsert.

– Det blev en otroligt lyckad dag på alla sätt, säger Gabriella Lidén, här i samspråk med fältartisten Nicklas Thelin.
– Det blev en otroligt lyckad dag på alla sätt, säger Gabriella Lidén, här i samspråk med fältartisten Nicklas Thelin. Foto: Jesper Tengroth/Försvarsmakten
Efter en något försiktig inledning släppte besättningen loss på HMS Nyköpings helikopterdäck till tonerna från elever från sommarens fältartistkurs.
Efter en något försiktig inledning släppte besättningen loss på HMS Nyköpings helikopterdäck till tonerna från elever från sommarens fältartistkurs. Foto: Jesper Tengroth/Försvarsmakten

– Det blev en otroligt lyckad dag på alla sätt, säger Gabriella Lidén som är rekryteringsofficer på Tredje sjöstridsflottiljen, det förband som ansvarade för besöket.

På kajen i Malmö fanns också personal från Marinbasen och P7 som svarade på frågor om rekrytering. Men det är inte bara Malmö som fått besök av Försvarsmakten i sommar. Några andra exempel där myndigheten passat på att visa upp sig är Pridefestivalen i Stockholm, O-ringen i Skåne och Nolia-mässan i Piteå.

– Det är viktigt att vi finns där människor rör sig. Dels därför att vi då kan visa och berätta om våra uppgifter och därmed redovisa vad vi skattebetalare får för våra pengar, dels för att vi också behöver rekrytera personal, säger Gabriella Lidén.

Hur gick det då med fältartistkonserten?
Jo, efter en något reserverad och tillbakadragen inledning dansade och sjöng besättningarna för fullt i slutet av konserten som blev en premiär i dubbel bemärkelse: Aldrig tidigare har fältartister spelat på HMS Nyköping och aldrig tidigare hade just den här gruppen spelat ihop:

– De fick uppgiften dagen innan som ett moment i sin utbildning men det märktes absolut inte – de var grymt bra, säger Gabriella Lidén.