Tretton timmars slit – Parabellum avgjord på A 9

Hög soldatkompetens och förmågan att hantera fysiska utmaningar. Det var vinnarkonceptet för årets två vinnare av Parabellum vid Artilleriregementet, A 9.
En tävling som avgörs varje år för att kora årets bästa soldat på förbandet.

Ett moment under tävlingen, att skjuta på ballonger i olika skjutställningar. Foto: Viktoria Välilä/Försvarsmakten
I strålande skolsken behöve soldaterna vila då tävlingen pågick konstant i tretton timmar. Foto: Viktoria Välilä/Försvarsmakten
En av två tävlande damer i årets upplaga av Parabellum. Foto: Viktoria Välilä/Försvarsmakten
Dick Alvarsson årets bästa manliga soldat på Artilleriregementet. Foto: Ignacio Lopez/Försvarsmakten

Redan i mitten av maj genomfördes uttagningar inför tävlingen Parabellum. En tävling vars  syfte är att kora A 9:s främsta soldat. Här fick till slut elva manliga och två kvinnliga soldater med bästa uttagningstid chansen att tävla i den avgörande finalen bara två veckor senare. Under uttagningarna fick soldaterna springa en kortare sträcka med full utrustning, hänga i räck häng, sätta ihop och isär ett vapen för att till sist avsluta det hela med ett kunskapsprov. 
— Det finns få platser till finalen, en final dit många soldater vill komma i hopp om att ha chans att koras som årets bästa soldat på A 9, sa tävlingsledaren Patrik Johansson under uttagningarna för drygt två veckor sedan.

Återkommande tradition

Tävlingen Parabellum är en tradition som skapades 2012 av A 9:s Knektkår, en kår likt en studentkår. När Parabellum genomfördes de första gångerna låg mer fokus på de fysiska utmaningar och inte på soldatens kompetens. Årets Parabellum har däremot gynnat dem med hög soldatkompetens och dem som kan planera utifrån försättningarna. Tidigare år har tävlningen varit indelad i olika stationssystem. Tanken i år var att tävlingen skulle kännas som en övning där momenten är olika händelser påvägen mot slutmålet. Målet är att Parabellum skall kännas som en upplevelse.

Tretton blev till slut två

Under dagen fick de tävlande genomgå en hel del tuffa utmaningar. Exempel på dessa fanns i moment som språngmarsch, hinderbana med extra belastning och att bli tillfångatagna. Momenten rullade på direkt efter varandra vilket gjorde att de tävlande inte hade möjligheten att stanna upp speciellt många gånger och vila. Tävlingen pågick under tidig morgon till sen kväll. Efter uppemot tretton timmars slit avgjordes dock tävlingen. Det sammanlagda antalet tävlande var från början tretton med en dam- och en herrklass, men väl vid upploppet var det bara två av dessa som fick en krans runt halsen, och därmed kunde titulera sig som A 9:s bästa soldat. På damsidan vann Tova Jonsson från 910:e stabsgruppen, vinnaren i herrklassen var Dick Alvarsson från 143:e eldledingsplutonen. 
— Det roligaste under dagen har varit strid i bebyggelse och att åka helikopter, sa en trött vinnare, Tova Jonsson.