Amfibiesoldat möter Gladiatorerna

Nu på lördag den tredje maj, är det dags för amfibiesoldaten Konstantin Avramidis att möta gladiatorerna i TV 4. Ett möte som han har längtat efter sedan han såg programmet för första gången.

Konstantin Avramidis, är deltidssoldat
Konstantin Avramidis, är deltidssoldat
Konstantin Avramidis är deltidssoldat. När han inte tjänstgör, studerar han och driver eget företag Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Stridshinderbanan består av många olika hinder
Vissa hinder i Gladiatorerna har viss likhet med stridshinderbanan Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Variationen på stridshinderbanan är stor
Den fysiska träningen på Amfibieregementet är väldigt allsidig och anpassad för de olika tjänster som finns Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Det gäller att båda ha fart och teknik när man ska ta sig över olika hinder
En välövad teknik underlättar när man springer stridshinderbanan Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Stridshinderbanan springs oftast i grupp men man kan också springa enskilt
Oftast springer man stridshinderbanan i en grupp, men man kan också träna enskilt Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten

Konstantin delar sin tid mellan Amfibieregementet (Amf 1), studier på Bosön och sitt företag. Konstantin är deltidssoldat (GSS/T), på andra amfibiebataljonen. För närvarande har han fullt upp med studier och att driva sitt företag som är fokuserat på fysisk träning. Nu på lördag är det hans tur att möta gladiatorerna och självklart sin utmanare.

När fick du veta att du skulle möta gladiatorerna?

Jag sökte till programmet år 2013, efter en tid blev jag kallad till testuttagning tillsammans med 300 andra. Efter det dröjde det ganska länge innan jag fick besked om att jag var en dem drygt 30 stycken som skulle få möjligheten att möta gladiatorerna.

Hur förberedde du dig inför mötet med gladiatorerna?

Tiden från att jag fick besked till att delta var ganska kort. Drygt en månad före tävlingen, anordnades ett träningsläger där alla deltagarna fick prova på de olika momenten som ingick i tävlingen och testa delar av hinderbanan. För övrigt gjorde jag inga större förändringar i min träning utöver lite mer armträning i form av chins och fler intervallpass.

Vilket moment uppfattade du som svårast?

Helt klart ringarna, det var den mest tekniskt avancerade grenen. Självklart var gatloppet en rejäl utmaning att springa in i fyra stora köttstycken som dessutom gav mig stryk när jag försökte ta mig fram, men det var väldigt kul.

Hade du någon nytta eller fördel av din militära skolning under tävlingen?

Absolut, mest nytta hade jag av min mentala inställning som jag har utvecklat under min tid i Försvarsmakten. Med det menar jag att vi redan från början tränas i att kunna hantera olika situationer, både planerade och oförutsedda. För mig var det lätt att snabbt ställa om efter varje gren vilket jag kände igen från det militära livet, att snabbt kunna ställa om sig på att lösa en ny uppgift. Många av de uppgifter vi ska lösa på förbandet, är fysiskt och mentalt krävande, därför är mycket av den fysiska träningen både allsidig och anpassad för våra olika tjänster, vilket jag också hade nytta av i mötet med gladiatorerna.

Det har gått en tid sedan programmet spelades in, vad har du för minnen från tävlingen?

Allt var väldigt intensivt och det var ett högt tempo. Under tiden som tävlingarna pågick fanns det knappt tid för reflektion, utan det var bara att ge järnet och lösa uppgifterna. Jag måste också säga att gladiatorerna var fantastiskt duktiga, de körde också ett hårt tempo vilket slet på dem, men det tänker man kanske inte på i TV soffan.

Hur ser din vardag ut just nu?

Jag studerar på elitidrottslinjen på Bosön. Samtidigt jobbar jag med mitt träningsföretag, där jag för närvarande har fokuserat på träningsformen, träning i hinderbana. Under våren håller jag tillsammans med två kollegor, öppet hus för alla som är intresserade av att prova på träningsformen. Jag inleder den första ”öppet hus” den tredje maj på Bosön

Hur fungerar det att vara både soldat, student och egen företagare?

Efter min värnplikt jobbade jag en tid på löplabbet, men kände att jag inte var färdig med Försvaret. Jag sökte då anställning på Amfibieregementet och jobbade en tid som kontinuerligt anställd soldat (GSS/K), och trivdes fantastiskt bra. Efter en tid kände jag att jag ville satsa mer på idrotten och sökte mig då till idrottsutbildningen på Bosön och blev samtidigt deltidsanställd soldat (GSS/T), på Amf 1. Den här lösningen passar mig utmärkt, att både få del av det militära och samtidigt kunna satsa på idrotten, den bästa av två världar.

Alla är självklart nyfikna på hur det gick i gladiatorerna, men vi får hålla oss till tåls. Vi önskar dig lycka till i tävlingen och hoppas att vi får anledning att prata med dig igen.

Tack, det hoppas jag också.