Fastrope träning.
Fastrope träning.
Fastrope tränas i Kvarn Foto: Försvarsmakten
Uppdrag spaning Foto: Försvarsmakten
En stunds återhämtning efter AK5 skjutning i Perstorp.
En stunds vila vid lunchuppehållet. Foto: Försvarsmakten

Livregementets husarer finns främst i Karlsborg, vid Karlsborgs fästning. Här utbildar vi en jägarbataljon och en underrättelsebataljon.

Jägarbataljonen i Karlsborg är ett förband som rör sig snabbt bland annat med hjälp av helikoptrar och transportflyg. Styrkan ska kunna vara först på plats vid en insats och är redo att sättas in nationellt eller internationellt med kort varsel

Underrättelsebataljonen inhämtar information om motståndaren genom spaning och med hjälp av avancerad optisk utrustning som bildförstärkare och olika slags kikare, som gör det möjligt att arbeta under dygnets alla timmar. Underrättelserna inhämtas även genom obemannade luftfarkoster.

I underrättelsebataljonen ingår en skvadron med fallskärmsjägare. Deras uppgift är främst att utföra spaningsuppdrag, men också att föra strid på områden som behärskas av fienden.

På K 3 finns även Försvarsmaktens överlevnadsskola, FÖS. Skolan ansvarar för att utbilda personal inom överlevnad och undsättning. Detta är kunskap som kan bli användbar i alla miljöer och klimatområden där personal blivit skild från sina egna förband, till exempel vid internationella insatser.

Fakta Livregementets husarer - K 3
  • Förkortning: K 3
  • Ort: Karlsborg
  • Personal: 650
Så har vi räknat
Karta