Utbildningar vid MHS H

Militärhögskolans utbildningsuppdrag ändras i takt med att Försvarsmakten förändrar sin personalförsörjning. Förutom grundläggande specialistofficersutbildning (SOU) genomförs sedan 2015 även högre specialistofficersutbildning för blivande förvaltare (HSOU). Vid skolan genomförs även reservspecialistofficersutbildning (RSOU, tidigare AROU).

MHS H skjutledare studerar träffbilden framme vid tavlan tillsammans med en nyinryckt kadett på SOU.
MHS H skjutledare studerar träffbilden framme vid tavlan tillsammans med en nyinryckt kadett på SOU.
Foto: Sofia Svensson/Försvarsmakten
HSOU-elever på besök hos EU:s militära högkvarter i Bryssel. Eleverna lyssnar till föreläsning av de svenska militära företrädarna i en stor konferenssal.
Foto: Charlotte Pettersson/Försvarsmakten
En grupp nyinryckta SOU-kadetter lämnar tårgasfyllt  hus där de just genomfört täthetsprov av skyddsmask.
Foto: Charlotte Pettersson/Försvarsmakten
SOU-kadetter förevisas skjutställning stående på skidor av MHS H instruktör under vinterutbildning.
Foto: Anders Fall/Försvarsmakten

GRUNDLÄGGANDE SPECIALISTOFFICERSUTBILDNING (SOU)

Militärhögskolan Halmstad stödjer fack-och funktionsskolor genom att genomföra den del av utbildningen i generella förmågor som är gemensamma för alla specialist- och reservofficerare i Försvarsmakten. Specialistofficersutbildningen är en kortare och mer yrkesinriktad utbildning än officersutbildningen. Den ska förse Försvarsmakten med skickliga specialister och instruktörer inom olika områden. Utbildningen omfattar vanligtvis tre terminer. Militärhögskolan stödjer vissa fack- och funktionsskolor genom att genomföra den första terminen.

Utbildningen inleds på Militärhögskolan i Halmstad med generella studier i ledarskap, pedagogik, taktik, säkerhetspolitik och strategi, fysiskt stridsvärde och militärengelska. Därefter följer ett befattningsskede på fack-eller funktionsskola.

HÖGRE SPECIALISTOFFICERSUTBILDNING (HSOU)

Utbildningen syftar till att yrkesutveckla fanjunkare som är placerade, eller ska placeras på, högre specialistofficersbefattningar som förvaltare. Det övergripande målet för utbildningen är att den nyblivna förvaltaren ska kunna delta i stabsarbete på taktisk till operativ nivå inom en nationell eller internationell ram.

RESERVSPECIALISTOFFICERSUTBILDNING (RSOU)

Reservspecialistofficersutbildningen (före detta AROU) vänder sig till de som har militär erfarenhet sedan tidigare och vill bli specialistofficerare i reserven. Utbildningen vänder sig till de som har erfarenhet av tjänstgöring som GSS.

Utbildningen genomförs på Militärhögskolan Halmstad och man studerar följande ämnen eller kurser: fysiskt stridsvärde, totalförsvar och folkrätt, ledarskap, pedagogik, krigsvetenskap, militärengelska, vinterförmåga, CBRN, försvarsmedicin och syntes. Utbildningen pågår i cirka 23 veckor.

LEDNING OCH SAMORDNING AV UTBILDNING

MHS H stödjer Högkvarteret i att leda och samordna all specialist- och reservofficersutbildning i Försvarsmakten med målet att bedriva en relevant och rättssäker utbildning av hög kvalitet som motsvarar både krigsförbandens krav och individens förväntningar på personlig utveckling i professionen.

Specialist- och reservofficersutbildning genomförs på ett flertal olika förband, skolor och centra runt om i landet.

MHS H stödjer också Högkvarteret med införande och etablering av ett nytt grund- och repetitionsutbildningssystem i Försvarsmakten. MHS H deltar i utveckling och uppföljning av grundutbildningen så att blivande gruppchefer, soldater och sjömän utbildas mot uppsatta mål på ett ändamålsenligt och attraktivt sätt som stimulerar till fortsatt engagemang i Försvarsmakten.

Militärhögskolan Halmstad
Fakta Militärhögskolan Halmstad
  • Förkortning: MHS H
  • Ort: Halmstad
  • Personal: 100
Så har vi räknat