Året i bilder

År 2022 blev ett historiskt år. Rysslands invasion av Ukraina fick stora effekter på allas vardag och Sverige sökte Natomedlemskap. Nya regementen tog emot sina första värnpliktiga, marinen firade 500 år och Försvarsmaktens insats i Mali avslutades. Här följer ett litet axplock av bilder på det som hänt under året, stort som smått.

Invigning av Västernorrlands regemente (I 21) i Sollefteå med Jämtlands fältjägarkår i Östersund. Prins Carl Philip förklarade regementet invigt.
Invigning av Västernorrlands regemente (I 21) i Sollefteå med Jämtlands fältjägarkår i Östersund. Prins Carl Philip förklarade regementet invigt.
Västernorrlands regemente med Jämtlands fältjägarkår, I 21, invigdes under högtidliga former i både Sollefteå och Östersund i januari. Prins Carl Philip deltog vid ceremonin i Sollefteå där han förklarade det nya regementet invigt. Foto: Joel Thungren/Försvarsmakten
Två soldater i vinteruniformer spanar i snötäckt terräng
I mars deltog 35 000 personer från 28 nationer i vinterövningen Cold Response 2022 i Nordnorge. Försvarsmakten deltog med ca 1 600 svenska soldater och officerare från flygvapnet och armén. Foto: Bezav Mahmoud/Försvarsmakten
Pansarvagn skjuter skarpt
Beredskapskontrollen norr om Kalix omfattade ca 800 soldater från olika arméförband. Kontrollen följdes av en övning där soldaterna ställdes under finskt kommando tillsammans med drygt 1 300 finska soldater, under en gemensam övningsvecka i finska Lappland. Foto: Bezav Mahmoud/Försvarsmakten
Soldat vaktar last med stödpaket.
I början av mars anlände årets första stödpaketet till Ukraina från Sverige med 5 000 pansarskott, 5 000 kroppsskydd, 5 000 hjälmar och 135 000 fältransoner mat. Foto: Antonia Sehlstedt/Försvarsmakten
Tre militärflygplan
Under året genomförde Försvarsmakten flera övningar med amerikanska B-52 Stratofortress-plan ur Bomber Task Force-enheten. Här eskorterades planet av två JAS 39 Gripen. Foto: Försvarsmakten
Värnpliktiga som rycker in
Dalregementet i Falun, I 13, återinvigdes i år, 22 år efter att det lades ner. Här tar värnpliktshandläggare Margareta Fredholm emot de första värnpliktiga som rycker in. Foto: Agnes Hjell/Försvarsmakten
Pridefestival i Stockholm med stadshuset som fond.
I augusti var det första gången sedan pandemin som Prideparaden kunde hållas. Vädret var fantastiskt och stämningen på topp. Mer än hundra personer, inresta från hela landet, gick och dansade i Försvarsmaktens del av paraden. Foto: Astrid Amtén/Försvarsmakten
Militär och civil samövning
Totalförsvarets övning Meteor 22 genomfördes i Uppsala, Västerås och på Gotland. Scenariot var att Sverige drabbats av omfattande terror. Försvarsmakten, polis, räddningstjänst och den civila sjukvården rycker ut för att rädda liv. Foto: Jonas Helmersson/Försvarsmakten
Amerikanskt jättefartyg inne vid Slussen i Stockholm.
Under första helgen i juni besökte ett 40-tal örlogsfartyg från 13 länder Stockholm, som en del av firandet av Marinen 500 år. Mest uppmärksamhet väckte nog det amerikanska amfibiefartyget USS Kearsage. Foto: Henrik Fridolfsson/Försvarsmakten
Ukrainska rekryter går på landsväg i Storbritannien.
Under hösten utbildade svenska instruktörer, under brittisk ledning, ukrainska rekryter i Storbritannien. Rekryterna från Ukraina var frivilliga och kom direkt från sina civila yrken. De fick en grundläggande soldatutbildning under fem veckor. Foto: Bezav Mahmoud/Försvarsmakten
Krigsfartyg HMS Gävle till havs
I maj välkomnade marinen HMS Gävle tillbaka i tjänst, efter att ha genomgått en större modernisering under ett antal år. Foto: Finnish Combat Camera
Två soldater i solnedgång i öknen i Mali.
I mitten av november genomförde den svenska Malistyrkan sin sista operation inom ramen för Försvarsmaktens bidrag till FN-insatsen Minusma som pågått sedan 2014. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten