Amerikanskt raketartilleri bekämpade mål i Norrland

Bullret tilltar på Vidselbasen i Norrbotten när ett amerikanskt Herculesplan närmar sig. Det landar och lastar omedelbart ur en fordonsburen eldenhet och en ledningscentral. På kort tid har förbandet grupperat, skjutit skarpt och träffat mål flera mil bort och sedan packat ihop och lyft igen.

Raket avfyras
Raket avfyras
Sex stycken M31-raketer avlossades. Raketerna har ett eget drivsystem och är gps-styrda vilket ger mycket bra träffsäkerhet. Foto: Hampus Hagstedt/Försvarsmakten
Himars, High Mobility Artillery Rocket System, under övning med USA i Vidsel
En Himarsenhet går att ladda med en mängd olika typer av ammunition. Vid detta tillfälle användes sex stycken M31-raketer. Foto: Hampus Hagstedt/Försvarsmakten
Personal skakar hand
En skyddsvakt vid K 4 tar emot personal vid urlastning. Foto: Hampus Hagstedt/Försvarsmakten
Fordon på väg
På kort tid grupperade eldenheten och sköt skarpt. Foto: Hampus Hagstedt/Försvarsmakten

Det är det 56:e artillerikommandot, stationerat i Tyskland, som samövat med Försvarsmakten med raketartillerisystemet Himars, High Mobility Artillery Rocket System. Förbandet är en förstärkningsstyrka som kontinuerligt åker runt i Europa och övar så kallad Hirain, Himars rapid infiltration.

Här i Vidsel övade den tillsammans med enheter ur Livregementets husarer, K 3, som levererade koordinaterna på målet. Själva målet på övningsområdet var en fingerad ledningsplats bestående av fordon och containrar, placerade drygt tre mil bort. Himars-systemet avlossade sex raketer och det blev träff i målet.

– Genomförandet visar att vi tillsammans med våra partner, i form amerikanska artilleriförband kan bekämpa mål på stora avstånd och med hög precision. Det sker dessutom med snabbhet, vilket är avgörande för att inte själv bli bekämpad, säger ställföreträdande arméchef Laura Swaan Wrede.

Himars-enheten sköts av tre personer; skytt, förare och pjäschef, och går att ladda med en mängd olika typer av ammunition. Vid momentet i Vidsel användes sex stycken M31-raketer på 227 mm med en 91 kg högexplosiv stridsspets. Raketerna har eget drivsystem och är gps-styrda vilket ger mycket bra träffsäkerhet. Räckvidden för artillerisystemet Himars är upp till 300 kilometer.

Skärmdump youtube
Se film från övningen.

Ställföreträdande arméchefen konstaterar att kriget i Ukraina tydligt har visat på behovet av långräckviddiga bekämpningssystem mot kvalificerade mål. Med ett raketartilleri som Himars skulle Gotland kunna försvaras från fastlandet eller Baltikum försvaras från Gotland.

– Dagens övning understryker vikten av långskjutande artilleri i en modern armé. En kombination av eldrörsartilleri och raketartilleri är en möjlig framtida lösning för Försvarsmakten, säger Laura Swaan Wrede.