Privatpersoner riskerar livet på militära skjutfält

Försvarsmakten ser en stor ökning av problemet att privatpersoner tar sig in på skjut- och övningsfält under övning. Att göra detta är inte bara förbjudet enligt skyddslagen, det är också helt livsfarligt.

Bom med skylt.
Bom med skylt.
Att ignorera skyltarna och att beträda något av Försvarsmaktens övningsområden under pågående övning är förenat med livsfara. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten

– Sorgligt nog har jag förlikat mig med tanken på att jag kommer att vara ansvarig för att en privatperson dör. Så allvarligt har problemet blivit, säger Magnus Ståhl som är chef för Artilleriregementet, A 8, i Boden.  

Att obehöriga tar sig in på Försvarsmaktens skjut- och övningsfält under övning sker under alla årets månader och över hela landet. Det går inte att peka ut en särskild grupp som gör detta, det är alltifrån ryttare, mountainbikeåkare och joggare till bärplockare, skoteråkare och de som letar tomhylsor. Varje gång obehöriga befinner sig inne på våra områden tvingas vi avbryta övningen vilket är både kostsamt och slöseri med resurser. 

– Jag möter också en stor oro bland mina medarbetare i den här frågan också. Att vara den som skadar eller i värsta fall orsakar en privatpersons död är såklart en mardröm utan dess like. Vi gör vad vi kan för att förhindra att det sker, nu behöver privatpersoner bli bättre på att ta sitt ansvar, säger Magnus Ståhl.

Avlyst betyder stängt för allmänheten

Under övning är Försvarsmaktens skjut- och övningsfält avlysta, alltså stängda för allmänheten. Det betyder att det är förbjudet enligt lag att beträda områdena och Försvarsmaktens personal har en skyldighet att omhänderta och polisanmäla varje gång det här sker. I många fall leder detta till dryga böter.

Skylt.
Bilden visar exempel på hur varningsskyltarna, vid övnings- och skjutfälten, ser ut. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Att göra rätt är lätt. Vid varje skjut- eller övningsfält finns anslagstavlor som tydligt informerar om övningar. Det finns också aktuell information om våra övningar på forsvarsmakten.se/skjutfalt.

När vi övar fäller vi också ner bommar och skyltar sitter med täta mellanrum runt hela områdena. Och att du inte ser eller hör någon militär aktivitet betyder inte att det är fritt fram att kliva in på området. 

– Att vi inte syns till – eller att det inte smäller – betyder inte att det är ofarligt att gå in på våra skjutfält. Tvärtom, det är de delar av skjutfälten som är tomma som är de riktigt farliga. Det är de vi skjuter mot, säger Magnus Ståhl.

Skylten är inte en rekommendation

När Försvarsmakten inte övar på skjutfälten är de oftast öppna för allmänheten och är i många fall populära områden för friluftsliv. Men när fälten är avlysta råder det alltid tillträdesförbud enligt Skyddslagen. Därför är det viktigt att du tar varningsskyltar, avspärrningar och anslag på största allvar. Det är faktiskt livsviktigt.

Det är inte bara skjutövningar som kan vara farliga för allmänheten. Det kan pågå annan verksamhet, som trafik med snabba och tunga fordon där förarna utgår från att ingen obehörig är i vägen. Försvarsmakten övar på olika sätt 24 timmar om dygnet, alla dagar i veckan, året runt.