Natofartyg gästar totalförsvarsdagen i Malmö

Den norska korvetten KNM Skjold var ett färgstarkt inslag under den nationella totalförsvarsdagen i Malmö på lördagen. Fartyget är nästan 50 meter långt och är ett mellanting mellan katamaran och svävare.

Båt.
Båt.
Den norska korvetten KNM Skjold anlöper Malmö hamn. Foto: Kustbevakningen
Två fartyg.
Norska korvetten KNM Skjold sida vid sida med svenska minröjningsfartyget HMS Vinga. Foto: Kustbevakningen

Fartyget har en besättning på runt 20 sjömän och i lugn sjö kan det köra i 60 knop. Den norska marinen har sex stycken fartyg av den här klassen. Beväpningen består bland annat av en allmålskanon för att bekämpa mål på ytan, marken och i luften. Dessutom har den både sjömålsrobotar och luftvärnsrobotar.

– Vi har bjudit in norska försvaret för att vi tillsammans vill manifestera Sveriges solidaritet med Nato och att vi menar allvar med vår ansökan, säger CG Schultz, projektansvarig för totalförsvarsdagen.

KNM Skjold har precis avslutat sitt deltagande i övningen Baltops 22 och efter stoppet i Malmö fortsätter hon sin resa till hemmabasen i Norge.