Sambandstjänsten firar 150 år

År 1871 lades grunden till Försvarsmaktens moderna förmåga till samband, det vill säga att signalera och på andra sätt överföra information mellan militära förband. Jubileet inleddes den 27 oktober då Ledningsregementet gick på högvakten i och med en extra högtidlig ceremoni vid Kungliga Slottet i Stockholm.

Soldater står uppställda på rad. Tre bär fanor i olika färger
Soldater står uppställda på rad. Tre bär fanor i olika färger
Ledningsregementets fana tillsammans med Upplands regementes fana, symboler för nutid och dåtid inom sambandstjänsten. Foto: Sofia Kalmeborg/Försvarsmakten

Ledningsregementet som i dag är en resurs för hela Försvarsmakten när det gäller bland annat ledning och samband för traditionerna vidare från Fältsignalkompaniet som grundades år 1871. Kompaniet blev 1902 Fälttelegrafkåren och från 1937 bildades det egna truppslaget Signaltrupperna. År 2007 bildades Ledningsregementet och sedan även den egna stridskraften Ledund som förutom Ledningsregementet också består av Försvarsmaktens telekommunikations- och informationssystemförband samt Försvarsmaktens underrättelse- och säkerhetscentrum.

Vid vaktavlösningen spelades historiska marscher som hör till stridskraften och publiken på plats fick ta del av historiken kring utvecklingen av Försvarsmaktens sambandstjänst. 

Under det kommande året uppmärksammas 150-årsjubileet genom ett antal aktiviteter som knyter an till de olika förbanden som funnits inom sambandstjänsten och de olika geografiska platser där de har varit verksamma.