Salut-tät helg i Göteborg

Försvarsmakten i Göteborg är med och firar i helgen med saluter vid två tillfällen. Myndigheten hyllar både att Göteborg fyller 400 år på fredagen och att det är Sveriges nationaldag på söndagen.

Det skjuts salut i Göteborg 4 juni kl 16:21 och 6 juni kl 13:00.
Det skjuts salut i Göteborg 4 juni kl 16:21 och 6 juni kl 13:00. Foto: Ronny Lindergren/Försvarsmakten
rörligt salutbatteri.
På fredag eftermiddag sköts svensk lösen längst ut på Frihamnspiren med ett rörligt salutbatteri. Foto: Mikael Bodell/Försvarsmakten
rörligt salutbatteri.
Två skott i snabb följd två gånger. Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten

Den 4 juni kl 16.21 skjuts så kallad dubbel svensk lösen, två skott i snabb följd två gånger, längst ut på Frihamnspiren med ett rörligt salutbatteri.

Den 6 juni kl 13.00 skjuts salut vid Skansen Lejonet med 21 skott.

Att skjuta salut har sedan 1600-talet varit ett ståtligt sätt för Försvarsmakten att hälsa främmande dignitärer och fira nationella bemärkelsedagar.

Från början var saluten ett sätt för örlogsfartyg att visa sina fredliga avsikter genom att tömma sina kanoner på skott innan de anlöpte en främmande hamn. Internationell sed var att det skulle vara 21 skott. Ibland var det också praktiskt att kunna visa vilket land man kom ifrån, och då sköt svenska fartyg två skott i snabb följd, så kallad "svensk lösen". Om kungen var ombord sköts dubbel svensk lösen, vilket är grunden till vårt fyrfaldiga leve.

Förfarandet kom med tiden att utvecklas till dagens välkomsthälsning till utländska statschefer och kungligheter som besöker Sverige, samt firande av framför allt regenternas och tronföljarens födelsedagar och namnsdagar. Sex dagar om året räknas som officiella salutdagar i Sverige för tillfället:

  • Kungens namnsdag den 28 januari
  • Kungens födelsedag den 30 april
  • Nationaldagen den 6 juni
  • Kronprinsessans födelsedag den 14 juli
  • Drottningens namnsdag den 8 augusti
  • Drottningens födelsedag den 23 december

Salutstationer med fast salutbatteri finns i Sverige på Skeppsholmen och Kastellholmen i Stockholm, Kungshall i Karlskrona, Kusthöjden i Härnösand och Skansen Lejonet i Göteborg. I Boden skjuts salut från rörligt salutbatteri vid Kvarnängen.