Han blir ny chef för Artilleriregementet

Den tredje juni fick Artilleriregementet i Boden en ny chef när överste Magnus Ståhl tog över befälet efter överste Jonas Lotsne. Chefsbytet markerades vid en överlämningsceremoni under måndagseftermiddagen.

En tradition på Artilleriregementet. Förbandets fana överlämnas från avgående till pågående chef A 9. Foto: Viktoria Szakacs/Försvarsmakten
Artilleriregementets personal och inbjudna gäster deltog på den överlämningsceremoni som ägde rum under måndagseftermiddagen. Foto: Viktoria Szakacs/Försvarsmakten
Under ceremonin tilldelades överste Jonas Lotsne artilleriets honnörsmedalj. Motiveringen lyder: överste Lotsne har i sin forna roll som regementschef vid artilleriregementet aktivt jobbat för att utveckla regementets personal, krigsförband och funktion. Överste Lotsne har även målmedvetet och konsekvent både nationellt och internationellt påtalat artilleriets betydelse för Sveriges och även Nordens försvar. Foto: Viktoria Szakacs/Försvarsmakten
Arméchef, generalmajor Karl Engelbrektson var på plats i Boden för att tacka avgående chef, överste Jonas Lotsne. Detta samtidigt som han naturligtvis önskade överste Magnus Ståhl all lycka till som ny chef A 9. Foto: Viktoria Szakacs/Försvarsmakten
Överste Magnus Ståhl är efter måndagens ceremoni därmed ny chef för Artilleriregementet. "Jag är väldigt glad att idag kunna stå här som chef, jag ser fram emot kommande utmaningar". Foto: Viktoria Szakacs/Försvarsmakten

För drygt trettio år sedan kom Magnus Ståhl med bussen till Vuollerim och ryckte in som befälselev på dåvarande Ing 3. Att han skulle stå som regementschef senare i livet, det var långt ifrån självklart.
– Om någon för trettio år sedan hade sagt att jag skulle bli regementschef över Artilleriregementet, då hade jag sagt att de va galna. Nu är jag väldigt glad för att just detta är fallet, sa den nyblivna regementschefen överste Magnus Ståhl.

Efter tre år på Högkvarteret är bodensaren tillbaka i Boden och på A 9. Han tar därmed över taktpinnen efter överste Jonas Lotsne som har varit chef på A 9 under de senaste 2,5 åren.
Chefsbytet markerades under måndagen med en överlämningsceremoni där tidigare chef Jonas Lotsne avtackades.
– Artilleriregementet har en fantastisk förbandsanda. Tack för att jag fick ta del av den. Förbandet är litet men väldigt välskött, jag ser fram emot att följa artilleriets framfart kommande år, sa överste Jonas Lotsne som därmed går vidare i karriären genom nytt jobb på Högkvarteret.

Även arméchef, generalmajor Karl Engelbrektson var på plats i Boden för att önska tillträdande chef lycka till, men också för att tacka Jonas Lotsne för hans tid som förbandschef. I närvaro av regementets personal och inbjudna gäster påminde arméchefen om den tuffa period Lotsne klev in i som ny regementschef.
– På den tiden var funktionen indirekt eld väldigt ifrågasatt på stridsfältet. Men, ni överlevde denna period tack vare en god förbandsanda och officerskår som fortsatte at utveckla artilleriets förmåga trots knapra resurser under en relativt lång tid.