Gotlänning sköt robot 70 på hemmaplan

Första skarpa robotskjutningen på Gotland sedan 2009, vid luftvärnets bataljonsövning

Att vara robot 70-skytt och få skjuta ner ett mål, bara ett par mil från föräldrahemmet, måste vara en fullträff i dubbla bemärkelser.
Så blev det för Oskar Holmblad som under helgen sköt en av de skarpa robotar som avfyrades från Blåhälls skjutplats på Tofta Skjutfält. Det var åtta år sedan Luftvärnsregementet senast sköt skarp robot på Gotland!

Det var åtta år sedan förra gången en skarp luftvärnsrobot 70 avfyrades på gotländsk mark. Lördagen 27 maj sköt Luftvärnsregementets skyttar nio robotar under en skjutdag. Foto: Stefan Bratt /Försvarsmakten
Fem skyttar med varsin fullträff och en skjutledare. I förgrunden syns två "startmotorer" från robot 70, något som varje skytt kan ta hand om efter genomfört skott. Från vä: Rasmus Ekberg, Kalle Holmbäck, Mateusz Graczyk, skjutledaren major Christer Mårtensson, Magnus Nilsson samt Carl Persson. Foto: Stefan Bratt /Försvarsmakten
Oskar Holmblad fick chansen att skjuta skarp robot 70 på hemmaplan då hans föräldrahem ligger bara några mil från Tofta skjutfält på Gotland. Bakom Oskar står Rasmus Ekberg som fick skjuta två robotskott, då skjutledaren ansåg att han sköt det bästa skottet under förmiddagen. Foto: Stefan Bratt /Försvarsmakten
Laddaren på väg med en ny skarp robot som ska avfyras från Blåhälls skjutplats på Tofta Skjutfält. Foto: Stefan Bratt /Försvarsmakten

– Jag kommer från Vall, någon mil sydöst om Visby så att få skjuta robot så nära hemmet känns som en rejäl bonus, säger Oskar Holmblad.

Skarpskjutningen med robot 70 genomfördes under perfekta skjutförhållanden med god sikt och värmande sol.

– Skjutningen är en kompetensskjutning för nya skyttar, då sex av åtta utpekade skyttar skjuter sin första robot. Den skytt som tidigare under dagen sköt det bästa skottet kommer att få skjuta den sista av de robotar som ska avfyras, förklarar skjutledaren, major Christer Mårtensson som själv skjutit fyra robotar och bevittnat skjutning av väldigt många fler.

”En bra skjutning!”

Strax efter klockan tre avbryts skjutningen och övningen summeras av major Mårtensson:

– Det har varit en bra skjutning. Min bedömning är att plutonen har gjort väl ifrån sig och agerat precis så professionellt i ett skarpt läge som vi tränar för.

Oskar Holmblad och hans kollega, Rasmus Ekberg nickar instämmande:

– Våra rutiner och agerande är väl inövade så när du väl sitter på eldenhetens pall har du allt fokus på målet. Du känner inte ens rekylen när roboten går iväg, säger Rasmus.

Är ni nervösa inför avfyrningsögonblicket?

– Viss anspänning finns det säkert men det gör samtidigt att du skärper dig än mer och vill göra ditt bästa, säger Oskar Holmblad och tar tag i startmotorn.

Startmotorn är en del av roboten som trillar av efter bara 100 meter och som varje skytt, enligt gällande tradition, får hämta i terrängen och sedan behålla som bevis på att han eller hon har skjutit en skarp robot.