Bakom fiendens linjer

Under tre dagar övar fallskärmsjägar- och underrättelseskvadron spaning och bekämpning i skogsterrängen utanför Karlsborg. Inlyfta med helikopter i skydd av nattens mörker ska soldaterna störa och slå ut viktiga mål bakom fiendens linjer.

Soldat spanar mot fordon.
Spaning mot fiendens luftvärn som snart ska bekämpas. Foto: Elin Antonsson/Försvarsmakten
Två soldater med utrustning för rapportering i fält.
Gruppchef och signalist rapporterar in sina uppgifter till staben. Foto: Elin Antonsson/Försvarsmakten
Två soldater i stabstältet.
Staben analyserar soldaternas rapporter for att kunna sätta in rätt bekämpningsmetod. Foto: Elin Antonsson/Försvarsmakten
Två soldater täcker stabstälten med kamouflagenät.
En lätt stabsplats som är enkel att förflytta gör det enklare att verka bakom fiendens linjer. Foto: Elin Antonsson/Försvarsmakten
Tre soldater spanar och har radiokontakt med piloten.
Soldaterna hjälper piloten hitta rätt mål innan skott avfyras. Foto: Elin Antonsson/Försvarsmakten
Helikoter flyger över trädtoppar.
Fallskärmsjägar- och underrättelseskvadron får stöd med transport- och attackhelikoptrar från Helikopterflottiljen i Linköping. Foto: Elin Antonsson/Försvarsmakten

– Scenariot är att vi befinner oss bakom fiendens linjer. Själva fronten befinner sig ett par mil söderut från oss och skvadronens uppgift är att bekämpa viktiga funktioner som luftvärn, radiomaster och underhåll med hjälp av indirekt eld, flygunderstöd och egna vapensystem, säger övningsledaren, kapten Viktor Janderberg.

I övningen deltar soldater som just nu genomgår antingen gruppchefsutbildning eller bekämpningsutbildning. Nu får de öva tillsammans och dra nytta av varandras nya kunskaper.

Influgna med helikopter

Soldaterna lyftes in med helikopter vid 22.30-tiden under tisdagen. Under natten har de sedan förflyttat sig i terrängen för att under morgonen genomföra eldöverfall mot fiendens underhållstransporter. Efter ny förflyttning har de sedan spanat mot en av fiendens viktiga funktioner.

– Soldaternas uppgift är att rapportera in fiendens position men också sin egen till staben som sedan går vidare med vilka åtgärder som ska sättas in. Här är det viktigt att de är tydliga och kan beskriva det de ser på ett bra sätt så att chefen förstår hur det ser ut på plats. Soldaterna meddelar även om de har egna förslag på hur man kan gå vidare, säger övningsledare, kapten Viktor Janderberg.

Lätta och flexibla

Staben befinner sig även den bakom fiendens linjer. Här samlar man spaningsgruppernas rapporter för analys och vidarebefordran till högre chefer. Nytt för den här övningen är att man för första gången har möjlighet att pröva den nya stabsplatsen i fält. De nya tälten är mer anpassade för skvadronens verksamhet än de som normalt används.

– De är lätta och flexibla, enkla att förflytta och är dessutom mer anpassade till hur vi skulle arbeta på svensk mark om det skulle krävas, säger chefen för fallskärmsjägarskvadron, major Filip Victor. 

Vikten av samarbete och mängdträning

När cheferna har gett order om vilket verkanssystem som ska användas blir det soldaternas uppgift att antingen stödja eller själva genomföra bekämpningen. I den här situationen får soldaterna via radio samarbeta med luftunderstödet så att piloten går mot rätt mål. De får också bekräfta om målet träffats och om det i så fall är nedkämpat. I det här fallet stiger röken (som markerar träff) mot skyn och soldaterna kan ta sig vidare mot nästa moment i övningen.

– Det är en ganska kort övning så momenten blir ganska täta vilket de inte brukar vara på större övningar. På det här viset kan vi öva oftare vilket ger både soldater och befäl den mängdträning som är viktig för att upprätthålla förmågan, säger chefen för fallskärmsjägarskvadron, major Filip Victor.