En av de bästa - alltid på plats på ön

Ett stridsvagnskompani går aldrig att bortse ifrån. Allra minst när de är utrustade med Stridsvagn 122, en av världens absolut bästa stridsvagnar.

Stridsvagn 122 är en av världens bästa stridsvagnar och Wartofta kompani på Skaraborgs regemente P 4 hör till ett av de förband som är utbildade på den. Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten

Sedan ÖB:s beslut i september om att placera fasta förband på Gotland har många stirrat sig blinda på siffran 150. Det är antalet anställda soldater som ska finnas över tiden på ön. Frågan har varit om 150 soldater räcker. Men det finns många sätt att försvara Gotland på. Det kan handla om både insatser med förmågor och vapensystem på fastlandet eller, som övades förra veckan, att flyga över ett förband till ön.

Wartofta stridsvagnskompani hör till vardags hemma på P 4, Skaraborgs regemente, men i förra veckan befann de sig på Gotland för att testa sin beredskap och förmåga att bemanna de stridsvagnar som finns på ön.
− Som motståndare vill du inte kliva i land här på Gotland och möta en så högteknologisk förmåga. Vi kan träffa rörliga mål i luften, till sjöss och på marken på drygt 4000 meters håll med kanonen, säger Marcus Hedh, stridsvagnsförbandets chef, efter att förbandet skjutit in stridsvagnens kanoner och kulsprutor.

Stridsvagn 122 är en av världens bästa stridsvagnar och i Försvarsmakten finns tre förband som är utbildade på dem. Det är Norrbottens regemente I 19, Skaraborgs regemente P 4 och Södra skånska regementet P 7. Stridsvagnen är utrustad med ett infrarött sikte vilket gör att den kan användas dag som natt, i dålig sikt och mot dolda mål. Sensorn upptäcker minsta temperaturskillnad i omgivningen, allt från föremål till människor. Och stridsvagnen själv är pansarskyddad och går att kamouflera i vilken miljö som helst.

Besättningen ombord består av fyra personer. En förare, en vagnchef, en skytt och en laddare. Och att ladda om kanonen med ny ammunition går på mindre än fem sekunder.
− Vi använder två olika typer av ammunition beroende på om vi ska skjuta mot det vi kallar hårda eller mjuka mål. Hårda mål är bepansrade mål såsom andra stridsvagnar eller vissa typer av helikoptrar, medan det som kallas mjuka mål är mål utan pansar såsom lastbilar eller fartyg, berättar Marcus Hedh.

Ett stridsvagnskompani går aldrig att bortse ifrån. Och det gör inte 150 soldater på Gotland heller.