Åter på Råda

Det var sju år sen senast, men i morse var det dags igen.
En av Försvarsmaktens Tp84 landade på flygbasen i Råda, som en del av Flygvapenövning 2016.
– Det är ett viktigt steg till ökad militär förmåga i försvaret av Sverige, säger Lars Helmrich, chef F7.

Tp84 Hercules landar på Råda flygbas utanför Lidköping under Flygvapenövning 2016.
Tp84 Hercules landar på Råda flygbas utanför Lidköping under Flygvapenövning 2016.
För första gången på sju år landar ett transportflygplan av typen Tp84 på Råda flygbas. Foto: Dag Enander/Försvarsmakten

I glittrande solsken landade ett transportplan av typen Tp84 på Råda flygbas, strax utanför Lidköping på söndagsmorgonen. Därmed återtog F7 och Försvarsmakten förmågan att utnyttja den mer än sjuttio år gamla krigsflygbasen, för det har inte landat en Hercules på Råda sedan 2009. Tanken med att använda Råda och liknande enkla flygbaser är att sprida ut svenska luftstridskrafter och därmed försvåra för en motståndare.

– Att göra det här momentet under övningen är ett utmärkt tillfälle att bevisa för oss själva och omvärlden att vi fortfarande kan de här momenten och metoderna, säger Jonas Brissman, tjänsteförrättande chef flygunderhållsenheten på F7.

– I fjolårets försvarspolitiska inriktningsbeslut betonar regeringen särskilt vikten av ökad rörlighet inom och mellan baser. När vi nu åter landar på Råda är det ett viktigt steg och ett betydelsefullt bidrag till ökad militär förmåga i det nationella försvaret, säger Lars Helmrich, chef F7.