Prova-på-helg i Halmstad gav mersmak!

Military Weekend genomfördes vid Luftvärnsregementet

Flera av de 27 deltagarna i ”Military Weekend” visade intresse att gå vidare till anställning i Försvarsmakten. Andra såg en naturlig fortsättning i Hemvärnet eller någon av de frivilliga försvarsorganisationerna. Alla var nöjda att ha fått prova på militärliv.

Armgång under hinderbanan. Trillar man ner så belönas man med 15 armhävningar innan man kan fortsätta. Foto: Christer Nilsson/Försvarsmakten
(från vänster:) Sarah Renström Kern, 27 år från Göteborg, tyckte det var roligt att få prova på olika militära aktiviteter. En utbildning mot Hemvärnsman blir nästa steg för Linda Sjö, 34 år från Laholm, det är hon övertygad om nu. Rebecca Leanderz, 30 år från Kolmården Norrköping, är också nöjd med sin prova-på-helg och vill gärna bli sjukvårdare i Hemvärnet. Om allt går som det ska återvänder hon till Halmstad i oktober för att gå en Grundläggande soldatutbildning för frivilliga (GU-F). Foto: Dragana Zivanovic/Försvarsmakten
Vapenvård är viktigt! Det handlar om att kunna ta isär vapnet, rengöra det, smörja in det och sätta ihop det korrekt. Här får man prova att göra det på en "Ksp 58" (kulspruta). Foto: Anders Fastesson/Försvarsmakten

"Prova-på-dagarna" Military weekend genomfördes under förra helgen i Halmstad med rekordhögt deltagande. Syftet med helgen var att väcka intresse för Försvarsmakten och få ett fortsatt engagemang som heltid/deltid-hemvärnssoldat eller att aktivera sig i någon av de frivilliga försvarsorganisationerna.

– I helgen fick vi prova på att samarbeta med varandra i olika situationer. Vi fick springa hinderbana, prova skjuta automatkarbin, prova försvarsmaktens fysiska tester och vi fick marschera i takt, berättar Sarah Renström Kern, 27 år från Göteborg.

– Att det ska vara så svårt att marschera i takt det visste jag inte, det är en konst i sig, fyller Linda Sjö i.

Linda Sjö, 34 år från Laholm, är ensamstående mamma och har alltid velat gå med i Hemvärnet och göra skillnad för samhället.

– Det passade jättebra att komma hit en helg för att se vad det egentligen handlar om. Kul att testa på lite av mycket. Det väckte stort intresse hos mig och jag kommer definitivt söka mig vidare, berättar Linda.

David Muradyan, 18 år från Halmstad, såg det som en självklar grej att söka till Military Weekend när han fick informationen på sin skola.

– Helgen har varit jätterolig och intressant. Äntligen fick jag en inblick i hur det egentligen är, menar David.

– Jag kommer ursprungligen från Armenien men det här är en självklar grej för mig. Sverige har gett mig så mycket och gjort så mycket för mig och min familj så jag ser detta som en självklar grej att ge tillbaka och skydda Sverige en dag. Att göra skillnad på riktigt, säger David.

Rebecca Leanderz 30 år, har rest från Kolmården i Norrköping för att genomföra sin helg i Halmstad.

– Nu vet jag definitivt att jag kommer att genomföra min utbildning i Halmstad – med tanke på alla fina människor jag har träffat och skapat kontakt med, säger Rebecka.

– En gång fick jag följa med min syster till regementet i Boden där hon jobbar. Redan där väcktes stort intresse för mig. Det var när vi gick in i omklädningsrummet för att byta om som jag fick känslan som sa allt till mig. Jag provade nämligen hennes militärjacka och insåg att det där, det vill jag också vara en del utav!

Med nyvunna erfarenheter och kompisar för livet lämnade 27 st deltagare Military weekend i Halmstad. Trötta men nöjda med vad de upplevt.