Torr, varm, mätt och snärtig

Grått och fuktigt. Förmiddagens snöblandade regn hade gått över i ett evigt droppande från träden. Sjöstridsskolans specialistofficersutbildning tränade den 9 mars överlevnad strax norr om Umeå inom ramen för sin vinterutbildning. Uppgiften strax före klockan tre på eftermiddagen var att tända eld och skapa vatten. Det kan vara svårt för den som kan det och ännu svårare för den som inte tränat det så ofta när vädret är både grått och fuktigt.

Grupperna jobbade med att hela tiden hålla brasorna med mera ved. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten
Full fart med att smälta vatten. Gruppen prövar olika metoder. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten
Tändstålets magnesium landar på tjärveden. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten
En liten låga flammar upp på den preparerade ytan. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten
En låga att bygga vidare på. En svår uppgift i det rådande vädret. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten

Kursen hade denna gång delat upp vinterutbildningen. Först en vecka i Arvidsjaur hos Försvarsmaktens vinterenhet med allt vad det innebär av strapatser. Därefter en vecka i Umeå med överlevnad i kombination med det hav och den kust som Umeå ligger invid. Detta i samverkan med Kustbevakningen och Totalförsvarets skyddscentrum som för tillfället stöttade utbildningen med ett antal lärare som genomförde ett antal utbildningspass.

Hur gick det då i Umeås ovanligt milda marsväder?
– Det går bra, tyckte Axel Klingstedt vid en av brasorna. Vi har hämtat ved och nu brinner brasan.
Förutsättningen för övningen var att deras fartyg gått på grund och nu befann man sig på land i väntan på undsättning. Nu gällde det att ta vara på sig själv och överleva. Innan övningen var över nästa dag skulle man ha tillbringat en natt ute i det fria. Ledorden för en natt i skogen är enkla; torr, varm, mätt och snärtig!