Nu är de nya rekryterna på plats

Många av de 137 inryckande rekryterna hade en lång väg att åka och kom redan i söndags kväll. Några hade en betydligt kortare resa till regementet och har besökt Ing 2 flera gånger tidigare. Men en sak har de gemensamt – i måndags började de sin resa mot en anställning i Försvarsmakten.

Rekryterna hjälptes åt att få med all utrustning till sina logement. Foto: Louise Sparr/Försvarsmakten
Johan Vernersson från Västervik fick intresse av Försvarsmakten på en gymnasiemässa. Foto: Louise Sparr/Försvarsmakten
Mycket utrustning skulle hämtas ut den första dagen. Foto: Louise Sparr/Försvarsmakten

Det är varmt i korridoren utanför logementen när rekryterna packar upp sin materiel och personliga utrustning och det är nu de påbörjar en tre månaders lång resa bestående av den grundläggande militära utbildningen, GMU. Efter det är det dags att söka en anställning i Försvarsmakten, på heltid eller deltid.

En av rekryterna, Johan Vernersson från Västervik, träffade personal från Försvarsmakten på en yrkesmässa på sitt gymnasium i våras och fick då upp intresset för soldatyrket.

– Det verkar vara stor skillnad från andra yrken och intressant på många olika sätt. Jag ville söka mig till Ing 2 för jag ville mot armén och jobba med fältarbeten och förändra terrängen i någon form.

Johan var även en av de 55 rekryter som var med på en informationsträff på Ing 2 i augusti och såg det som en bra förberedelse för inryckningen. Informationsträffen innehöll bland annat genomgångar från befäl och en chans att pröva på de fysiska tester som rekryterna ska genomföra när de söker en soldatbefattning efter avslutad GMU.

En av instruktörerna på GMU-kompaniet, Christoffer Sandgren, hoppas att rekryterna är motiverade och har en inställning att lyckas klara av utbildningen.
– Det är ju frivilligt nu och de är här av egen vilja och de bör vara beredda på en stor omställning, då kanske chocken inte blir lika stor för dem när de kommer hit.

Nu väntar en intensiv vecka för rekryterna, men redan under första dagen fanns en vilja att klara av uppgifterna de fick och hjälpa varandra. Om tre månader kommer de få en möjlighet att söka en anställning i Försvarsmakten och gå mot att bli anställda soldater.