Välkomna hem, Mali 01

52 grader i skuggan var värsta dagen med en temperatur på över 60 för personalen i FN-missionen Mali 01. Nu står de på grusplanen bakom fästningen i Karlsborg och ska strax få åka hem.

Överbefälhavaren lämnar över till försvarsministern. Foto: Ronnie Hammar/Försvarsmakten
Medaljutdelning. Foto: Niklas Ehlén/Försvarsmakten
Ceremonin genomfördes under en timme i soliga Karlsborg. Foto: Niklas Ehlén/Försvarsmakten
Försvarsminister Peter Hultqvist pratar inför den hemkomna personalen och anhöriga och vänner. Foto: Niklas Ehlén/Försvarsmakten

– Hjärtligt välkomna hem. Ni ska känna er stolta. Första rotationen eller insatsen innebär alltid speciella omständigheter, utmaningar och svårigheter. Ni har hanterat det på bästa möjliga utförligt sätt, inleder överbefälhavaren Sverker Göranson sitt tal under medaljceremonin på fredagen i Karlsborg.

Soldaterna är just hemkomna från Mali där de har varit en del av Minusma. Minusma är det officiella namnet som FN-missionen kallas. Solen skiner på bästa sätt denna dag i Karlsborg och temperaturen i Mali gör sig påmind. Men från sjön Vättern blåser en tunn sommarvind som svalkar.

Denna dag kallas medaljceremonin och är en högtidsdag för de hemkomna. Medaljer delas ut och olika militära chefer håller tal. Det är också ett sista farväl mellan soldater, officierare, civilanställda, vänner och kollegor som levt ihop under nästan sex månader plus förberedelser. På plats finns en stolt överbefälhavaren, ÖB, Sverker Göranson.

– Ni har fyllt ett värde och skyddat civilbefolkningen i Mali. Det är en av de viktigaste uppgifterna. Tack. Nu stundar sommaren och en välförtjänt vila. Njut av den, avslutar Sverker Göranson sitt tal.

På plats fanns även försvarsministern och statsrådet Peter Hultqvist.
– Tack för ett bra arbete och skapande av fred i ett härjat land. Ni skyddade civila och hjälpte till så att samhället kunde utvecklas. Det ger hopp om fred. Känn stolthet att vara en del av fredens soldater, FN-soldat. Vi behöver er, säger Peter Hultqvist i sitt tal.

Avslutningsvis riktar han sig till de anhöriga och säger kort:
– Tack för ert oändliga stöd. Tack.

Missionen i stort har gått bra, problem som har funnits utmed resan har löst ut med vilja och en pragmatisk inställning. Mat, drivmedel och värmen har varit de största utmaningarna på plats som de har löst ut en efter en.

Under ceremoni spelade marinens musikkår olika melodistycken och marscher. Musikkåren var högtidsklädd i skinnande vitt och med glimrande instrument i sommarsolen.

- Hipp hipp hurra hurra hurra, ropade besökarna som sista del efter medaljutdelningen. Musikkåren avslutande med en fanfar. Detta avslutade arrangemanget och sommartårta med kaffe väntande innan det sista farvälet skulle ske. Mali 01, är avslutat i stort.