Avslutningsceremoni för Nordic Battlegroup 15

I måndags genomförde Trängregementet en ceremoni för de som deltagit i Nordic Battlegroup 15.
– Vi har löst uppgiften, vi har stått i beredskap och vi har stått redo. Tack för allt jobb, allt bra arbete och allt engagemang, sa Stefan Friberg, chef för logistikbataljonen i Nordic Battlegroup 15 och bataljonchef för första logistikbataljonen på Trängregementet.

Foto: Caroline Karlsson/Försvarsmakten

Från Trängregementet är det delar ur första logistikbataljonen, första sjukvårdförstärkningskompaniet och första movconkompaniet som stått i beredskap för Nordic Battlegroup 15 (NBG 15). Joakim Klang, är en av soldaterna som stått i beredskap den här tiden.

– Det känns bra att ha stått i beredskap och att vi har löst vår uppgift. Det har gett mig bra övning och erfarenhet. Det är alltid viktigt att öva och vara förberedd, säger Joakim Klang.

Under en strålande klarblå himmel spelades musik från hemvärnets musikkårs sextett och så kallade coins, det vill säga förtjänstplakett, delades ut till deltagarna i Nordic Battlegroup 15.

Force Commander Torbjörn Larsson, chef för Nordic Battlegroup 15 höll tal och berömde logistikbataljonen för deras starka och unika bidrag.

– Alla har varit beroende av er och det har ni klarat förbannat bra, sa Force Commander Torbjörn Larsson.

Nordic Battlegroup har stått högt upp på EU:s agenda under hela beredskapstiden, vilket visar att stridsgruppen varit ett verktyg att användas. Det har varit tal om satt sätta in stridsgruppen i Mali och under våren har även Libyen varit i fokus.

Att det inte blev någon insats ser inte Force Commander Tobjörn Larsson som något negativt.

– Vår uppgift är inte att bli insatta utan att kunna vara redo att bli insatta om så skulle behövas. Vi är ungefär som brandkåren, men det har väl inte brunnit tillräckligt mycket. Man kan ju inte starta en brand bara för att man har en brandkår. Men en sak är säker, vi hade kunnat sättas in och vi hade gjort ett bra jobb, säger han.

Den 30 juni avslutas uppgiften för NBG, att på kort varsel vara beredd att göra en insats för EU.

– Det känns vemodigt. Det har varit fantastiskt, utmanande och spännande. Vi har försökt att skapa en enhet med sju olika länder och olika förband med alltifrån JAS -piloter till stabsmedlemmar. Vi har lyckats känna varandra bra och jag tror det har varit ett vinnande koncept. Men det bästa med NBG 15 var övningen Joint Action 14 då vi fick öva tillsammans och lösa en uppgift. Känslan var att vi kan det här, vi klarar av det, säger Force Commander Torbjörn Larsson.

Kunskaperna och erfarenheterna, materiel och personal från Nordic Battlegroup 15 har Trängregementet använt bland annat genom att regementet har avdelat materiel och avdelar personal till Maliinsatsen.