Emerentia 15 är över för denna gång

Under några hektiska dagar har 1 200 personer försökt lösa sina ibland rätt komplicerade uppgifter. Några har ingått i övningsledningen, några har varit spelledare men de flesta andra har varit övade och försökt att lösa sina uppgifter från bataljonsstab till enskild soldat.

Det var många flanerare och lördagshandlare som blev förvånade och nyfikna på soldaterna. Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten
Det var många flanerare och lördagshandlare som blev förvånade och nyfikna på soldaterna. Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten
Det var många flanerare och lördagshandlare som blev förvånade och nyfikna på soldaterna. Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten
Det var många flanerare och lördagshandlare som blev förvånade och nyfikna på soldaterna. Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten
Det var många flanerare och lördagshandlare som blev förvånade och nyfikna på soldaterna. Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten
Det var många flanerare och lördagshandlare som blev förvånade och nyfikna på soldaterna. Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten
Det var många flanerare och lördagshandlare som blev förvånade och nyfikna på soldaterna. Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten

Dessutom var det under några timmar mitt på lördagen soldater i centrala Göteborg. En pluton ur skärgårdsbataljonen fick order om att de hade ett uppdrag i Göteborgs innerstad. Två stridsbåtar la till vid Göteborgsoperan och en pluton soldater patrullerade fram mot Gustav Adolfs torg.

Här kunde allmänheten prata med soldaterna som berättade om den pågående militärövningen Emerentia 15 i synnerhet och om Hemvärnet och Försvarsmakten i allmänhet. Det var många flanerare och lördagshandlare som blev förvånade och nyfikna. När de fick reda på orsaken varför soldaterna var där var mångas spontana reaktion: "Bra att ni syns i stan, det känns tryggt".

Nu är samverkansövningen, Emerentia 2015 över. En övning som fokuserarat på att skydda Göteborgs hamn med farleder och landförbindelser samt Landvetters flygplats men även andra platser har varit berörda. Många momentövningar har det varit för att kunna öva de cirka 1 000 soldaterna i sina funktioner bland annat som skyddsvakter.

− Det har varit en bra övning och jag är mycket nöjd, säger överste Peter Adolfsson, chef för Försvarsmedicinscentrum och Göteborgs garnison som varit övningsledare.

− Jag tackar alla som medverkat och nu tar vi med oss erfarenheterna till nästa Emerentia-övning 2017.