Hemvärnet övar i Göteborg

Göteborgs norra hemvärnsbataljon genomför fram till söndagen en krigsförbandsövning. Totalt är det cirka 350 personer som tar ledigt från jobb eller studier, stiger upp i gryningen för att tillsammans med andra personer, som man kanske inte känner, utsätter sig för strapatser. Och gillar det.

Kvinna i kronans regnställ sitter på förarplatsen i ett terrängfordon med dörren öppen och blickar mot kameran.
Katarina Waller, 34 år från Mölnlycke, tycker om att köra terrängfordon och lastbil. Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten
Personer (huvuden syns inte) fyller i blanketter mot varandras ryggar.
Det gäller att vara effektiv. Ska blanketten vara ifylld så gör man det under tiden man köar. Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten
Grupp av soldater i regnställ vända från kameran, till synes lyssnande på någon.
Ett kompani får information innan de ska testa hur täta deras skyddsmasker är. Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten
Några ensamma persedelväskor står mot en vägg.
Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten

Övningen, som genomförs varje år, är denna gång händelsestyrd så att erfarna befäl och soldater på alla nivåer tränas tillsammans. Bataljonen blir på detta sätt ännu bättre och viktiga funktioner blir samspelta. Listan på ingående funktioner är lång vilket i sin tur gör bataljonen stark och slagkraftig. En av huvuduppgifterna är att skydda och bevaka viktiga objekt, exempelvis byggnader och samhällsviktiga funktioner. Övningen kommer att pågå på många olika platser i Göteborg och även transporter mellan platser kommer att ske.

De flesta som ryckte in tidigt på torsdag morgon började med att hämta ut sin utrustning och samlas i sina kompanier. Därefter gick de tillsammans under förmiddagen igenom ett stationssystem där de bland annat provade sina skyddsmasker och övade med vapen. Sedan fortsätter det med olika moment och spelövningar fram till söndag.

Varför tar då människor ledigt från jobb, studier och annat, stiger upp i gryningen för att tillsammans med andra personer, som man kanske inte känner, utsätta sig för strapatser. Sova i tält, äta mat ute när det kanske både regnar och är kallt, stå på pass och vakta och mycket mera.
− Jag tycker att det är kul och utvecklande både mentalt och fysiskt, säger Pontus  när han står och väntar med sitt kompani, 422:a hemvärnskompaniet, på att få göra tillpassning av sin skyddsmask så den inte läcker in gas om han behöver använda den.
− Här är alla är på samma nivå och man får vara ute i skogen och lösa uppgifter tillsammans. Jag vill kunna göra nytta och skapa förändring och då först och främst i Sverige, förklarar han och tillägger att han har gjort grundläggande och kompletterande militär utbildning, just nu är han arbetslös men skulle vilja bli telekrigssoldat.

Nästa person att svara på samma fråga är Katarina Waller, 34 år från Mölnlycke. Till vardags så delar hon sin tid mellan att arbeta som maskinoperatör och att vara student med mål att bli mäklarekonom. Hon tillhör 421:a hemvärnskompaniet och hennes uppgift är att köra olika fordon exempelvis terrängfordon och lastbil.
− Jag är med för att jag tycker att det är roligt att köra fordon och för gemenskapen, svarar Katarina direkt på frågan.

Beredskapen för personal inom hemvärnet är mycket hög och mäts i timmar, inte dagar eller veckor, vilket innebär att militär personal snabbt är på plats, oavsett händelse.

Hemvärnet är en del av Försvarsmakten vars yttersta uppgift är att värna fred och demokrati,