Nationaldagskalas i Karlsborg

Nationaldagen firas i Sveriges reservhuvudstad

Dagen till ära, nationaldagen, fylldes den öppna militära fästningen i Karlsborg till bredden. 10 000 besökare lär ha funnit vägen till firandet vid dagens slut. Allt från militära utställningar, musikkår och föreläsningar till dansuppvisning, drillflickor och upp emot 700 meter marknadsstånd med mycket mera visades upp under dagen.

Lite camouflage denna högtidsdag kan aldrig skada. Ett minne för livet. Foto: Ronnie Hammar/Försvarsmakten
Under dagen kunde besökarna på nationaldagen, förutom marknad, underhållning och utställningar även testa militär utrustning från förbandet K3, Livregementets husarer i Karlsborg. Foto: Ronnie Hammar/Försvarsmakten
Hemvärnets musikkår Skaraborg under ett av sina framträdande på Nationaldagen i Karlsborg. Foto: Ronnie Hammar/Försvarsmakten
K 3:s regementschef, överste Dag Lidén, höll högtidstalet för besökarna på nationaldagen. Foto: Ronnie Hammar/Försvarsmakten
Försvarsmaktens överlevnadsskola fanns även på plats och visade upp lite utrustning för de intresserade. Foto: Ronnie Hammar/Försvarsmakten

Vädret som dagarna innan visade på regn och moln klarnade upp lagom till starten och bjöd på strålande sol och blå himmel.  

Ballonger och godis var barnens naturliga favoriter. För vuxna fanns goda ostar med färska oliver till kläder och annat smått och gott för hem och trädgård. God mat i form av lunch och fika serverades av stadens restaurangägare och föreningar. För den observante kunde man få fika på hemmabakade kakor av Karlsborgsborna själva. 

Årets högtidstalare

Regementschefen för Livregementets husarer, K 3, överste Dag Lidén var årets högtidstalare. Dag betonande dels Försvarsmaktens förändring, dels vikten av att arbete i symbios mellan Försvarsmakten och kommunen på lokal nivå.  Efter talet sjöngs Nationalsången ackompanjerad av Hemvärnets musikkår Skaraborg som tidigare under dagen haft två konserter.

Dagen avslutades med ett spektakulär uppvisning av Försvarsmakten där ett återtagande av ett hus stod på schemat. Besökarna fick chansen att få en överblick av hur ett liknade anfall kan se ut i en modern arme. 

En mängd föreningar i och kring Karlsborg har gjort arrangemanget möjligt. Huvudarrangörer var Karlsborgs kommun, Karlsborgs Turism AB, Livregementets husarer (K 3) och Statens fastighetsverk.