Medaljer för FN-insats

Under senhösten och början av vintern 2013 baserade förbandet FC 01 på Cypern och stöttade organisationen OPCW, Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons. Den tionde juni fick de Försvarsmaktens medalj för internationella insatser som uppskattning för väl utfört arbete.

Medaljutdelning för FC 01 som tjänstgjorde på Cypern som stöd för OPCW.
Medaljutdelning för FC 01 som tjänstgjorde på Cypern som stöd för OPCW.
Förbandet FC 01 uppställt för medaljering. Foto: Henrik Gebhardt/Försvarsmakten

Under hösten 2013 antog FN:s säkerhetsråd resolution 2118, vilket innebar ett beslut att eliminera Syriens program för kemiska stridsmedel. Organisationen för förbud mot kemiska vapen, på engelska förkortat OPCW, var de som skulle göra jobbet och till stöd skickade Försvarsmakten en C-130 Hercules (transportplan 84). Uppdraget har varit att flyga personal från OPCW, inte att transportera kemiska stridsmedel.

Den 20 november ombaserade man till Cypern, och flygplatsen i Larnaca. Insatstiden var en dryg månad.

Av de tjugosex medlemmarna i förbandet FC 01 hade sexton möjlighet att delta vid den ceremoni där de av flygtaktiske chefen, brigadgeneral Gabor Nagy tilldelades Försvarsmaktens medalj för internationella insatser.