Prao på Helikopterflottiljen

PRAO är en möjlighet för ungdomar på högstadiet och gymnasiet att få en insikt i militär verksamhet och en förståelse för hur det är att jobba på Helikopterflottiljen.

helikopter som står i solen bredvid ett gäng militärer
helikopter som står i solen bredvid ett gäng militärer
Prao-elever på Helikopterflottiljen står uppställda framför en helikopter 16 i en hangar på Malmen i Linköping. Foto: Jesper Moldvik
ett gäng militärer vid en helikopter
Prao-elever på Helikopterflottiljen tittar in i en helikopter 16 i en hangar på Malmen i Linköping. Foto: Jesper Moldvik
ett gäng militärer som vandrar till en helikopter
Prao-elever på Helikopterflottiljen går mot en helikopter 16 som står startklar på en helikopterplatta på Malmen i Linköping. Foto: Jesper Moldvik
ett par kvinnliga militärer visas ett stort räddningsfordon
Prao-elever på Helikopterflottiljen får en förevisning av ett räddningsfordon på Malmen i Linköping. Foto: Jesper Moldvik

Vad gör man?
En praovecka på Helikopterflottiljen innebär att du tillsammans med andra elever bär uniform och gör studiebesök på de olika enheterna på området. Ni kommer träffa soldater och officerare specificerade i deras områden som ex. helikoptrar, flygplan, fälthållning m.m. Du kommer genomföra både teoretiska och praktiska moment samt fysisk träning. Veckan börjar måndag morgon och avslutas fredag eftermiddag, vi erbjuder ej sovplats. Målet är att du ska få en minnesvärd vecka med nya vänner och nya erfarenheter.

När och hur?
Helikopterflottiljen erbjuder fyra tillfällen per år, två tillfället under vårterminen och två under höstterminen. Under hösten är det under vecka 40 och vecka 43.

När: V.40 eller v.43
Var: Helikopterflottiljen, Lägergatan 4, 581 98 Linköping
Vem: Du går i årskurs 8 eller 9 i grundskolan/ går i gymnasiet i Östergötland (eller närliggande område). Svensk medborgare, ingen dom och giltig ID-handling är krav för att ansöka. Grundläggande rörelsevana. Du behöver ej ha tidigare erfarenhet av Försvarsmakten.

Ansökan
Ansökan till vårens prao kommer ut i januari 2024. Håll utkik på hemsidan och Helikopterflottiljens instagram för information! Ansökningar till prao behandlas endast när ansökan är öppen.

Har du frågor kring PRAO på Helikopterflottiljen i Linköping kan du kontakta oss via vår e-post rekrytering-hkpflj@mil.se.

Följ gärna Helikopterflottiljen på Instagram och Facebook

Fakta Helikopterflottiljen
  • Förkortning: Hkpflj
  • Ort: Linköping, Luleå och Ronneby
  • Personal: 950
Så har vi räknat