Försvarsmakten vässar drönarförmågan

I Ukraina har RPAS (Remotely piloted aircraft system), eller drönare, blivit en viktig del av slagfältet. Oftast utsätts dessa för motståndarens påverkan, i form av telestörning. Tidigare i oktober övade delar av Försvarsmakten på hantering av utstörda system och att leda indirekt eld med hjälp av farkosterna, i syfte att bli än farligare för motståndaren.

soldat med drönare i en glänta
soldat med drönare i en glänta
Under övningen prövades systemet UAV 05 i att både flyga i en telestörd miljö och att leda indirekt eld. Foto: Försvarsmakten
två soldater framför ett stridsfordon med telekrigsutrustning
Telekrigssoldater från LedR vidtog åtgärder för att störa ut de fjärrstyrda flygande farkosterna. Foto: Försvarsmakten
Man i uniform på övningsfält
Nicklas Fredriksson är lokal flygchef vid Flygenheten på K 3. Han är nöjd med de erfarenheter övningen gav. Foto: Försvarsmakten
man tittar i kikarsikte
Dalregementsgruppen från Mellersta militärregionen stod för den indirekta elden under övningen i Älvdalen. Foto: Försvarsmakten

Försvarsmakten har länge jobbat med olika fjärrstyrda flygande system, i syfte att spana och inhämta information i olika miljöer. De ger ett bra underlag för beslutsfattande om en insats och för att kunna leda indirekt eld, till exempel granatkastare.

För att ytterligare vässa förmågan att verka med RPAS genomfördes nyligen en övning där Försvarsmaktens flygande system sattes på prov i en telestörd miljö. Flygenheten på K 3, som är funktionsansvariga för RPAS i Försvarsmakten, ledde övningen som genomfördes med flertalet andra förband.

– Vi vill omhänderta det vi nu ser i Ukraina och den hotbild som finns där. Vi kan inte räkna med att flyga utan att bli påverkade av yttre system, utan det är en hotbild vi måste leva med konstant, säger Nicklas, övningsledare och lokal flygchef på K 3.

Under övningen stod Telekrigbataljonen från Ledningsregementet för den yttre påverkan. Med hjälp av sina system kunde de upptäcka, lokalisera och identifiera den flygande farkosten, för att sedan övergå till att exempelvis störa ut farkostens system.

– Det vi ser i Ukraina är att piloterna i regel flyger i telestörd miljö. Därför försöker vi nu skapa liknande miljöer så att Försvarsmaktens operatörer och piloter får öva under de förutsättningarna. Vi drar också egna lärdomar ur telekrigperspektivet, hur vi kan utveckla våra metoder tillsammans med sidoförbanden på plats, säger Peter, plutonchef på Telekrigbataljonen.

RPAS leder indirekt eld

Förutom att utsätta farkosterna för en yttre påverkan vässas förmågan att verka med RPAS, i det här fallet att leda in indirekt eld. En fjärrstyrd farkost flygs över ett område för att med hjälp av sensorn, en kamera, spana och därefter sända viktig information som sedan används för att rikta in granatkastare som avfyras mot målet.

– Det är inget nytt i sig att vi gör det här, men nu får operatörerna som flyger RPAS en mängdträning, vilket gör att vi blir farligare för motståndaren, säger Nicklas.

Förband från flera vapengrenar och olika delar av landet deltog med SRPAS (stridsteknisk RPAS)-grupper. Genom att samla flertalet operatörer vid samma tillfälle kan de dra gemensamma slutsatser och erfarenheter.

– Det är väldigt viktigt att vi får träna under moment med indirekt eld. Vi lär oss också hur vårt system reagerar när det blir utstört, säger Linda, SRPAS-operatör och ställföreträdande gruppchef på P 7.

Hemvärnet utvecklas med RPAS-förmåga

Under övningen stod Dalregementsgruppen från den mellersta militärregionen för beskjutningen med indirekt eld – granatkastare.

– Det är viktigt för Hemvärnet att öva med det fast anställda försvaret och tvärtom. I krig ska vi göra allt tillsammans, säger Daniel, chef för Dalregementsgruppen.

Hemvärnet kommer under de kommande åren också utvecklas med flygande system. Att lära sig hantera de olika sensorerna i samverkan med andra förband skapar helt nya möjligheter att lösa uppgift i krig och kris såväl som i stöd, eftersök och andra typer av insatser hemvärnet gör.

En av hemvärnets tre granatkastarplutoner var på plats i Älvdalen för att skjuta indirekt eld, efter de obemannade farkosternas spaning.

– Att ett av Hemvärnets slagkraftigaste förband övar här i Älvdalen tillsammans med K 3 och flertalet andra förband, med flygande sensorer, det är spjutspets, vi gör saker som är precis rätt i tiden, säger Daniel.

Fortsatt verkan trots störda system

I slutet av övningen kunde det konstateras att Försvarsmaktens RPAS-system UAV 05 väl kan hantera störningar och fortsätta med uppgiften.

– Störning av RPAS är en hotbild som vi måste anpassa oss till och lära oss att hantera. Vi har genom denna övning dragit viktiga erfarenheter som vi tar med oss för att utveckla metoder vidare. Det vi kan konstatera är att vi kan lösa uppgiften, om än med vissa anpassningar, säger Nicklas.