Nya utmaningar i vinterland

Övningsfältet vid K4 i Arvidsjaur bjuder specialistofficerskadetterna på utmaningar. Här finns snö-och köldgaranti för Militärhögskolan Halmstads (MHS H) vinterutbildning varje år. Skogen som är insvept i ett tjockt lager snö gnistrar i ljuset av den låga solen. Det är femton grader kallt. Utan skidor eller snöskor sjunker man ner till midjan och man blir lätt nedkyld om man inte rör sig. Kadetterna är här en vecka för att bygga upp vana och få rutiner för att överleva och ledaverksamhet även i vintermiljö.

Specialistofficerskadetter under skidmarsch i ymnigt snöfall.
Specialistofficerskadetter under skidmarsch i ymnigt snöfall.
Arvidsjaur med omnejd bjöd på bra övningsförhållanden under specialistofficerskadetternas vinterutbildning. Kadetternas skidmarsch genomfördes i minusgrader och snöfall. Foto: Anders Fall/Försvarsmakten
Porträttbild på kadett Edin Curcic.
Kadett Edin Curcic. Foto: Anders Fall/Försvarsmakten
Utbildningsförvaltare Clas Dahl som ansvarar för vinterutbildningen i samspråk med kadett som tar paus i skidmarschen.
Utbildningsförvaltare Clas Dahl ( till vänster) ansvarar för vinterutbildningen. Foto: Anders Fall
Kadetter under skidmarsch på långt led i ett vackert vinterlandskap med snötyngda grenar på omgivande träd.
Sista övningsdagen skidade samtliga kadetter två mil tillbaka till K 4. Foto: Anders Fall
Kadett med pannlampa tittar på karta i mörkret i den tidiga morgonen. Skidmarschen ut i övningsområdet ska precis starta.
Kadetterna startade skidmarschen i mörker och avslutade den i mörker. Foto: Anders Fall
Närbild på kadett Elin Larsson under skidmarsch.
Kadett Elin Larsson hade aldrig åkt längdskidor före vinterutbildningen. Foto: Anders Fall
Två kadetter rengör sina vapen i en vapenvårdslokal.
Avslutande vård före hemfärd. Foto: Anders Fall

– Gör man rätt åtgärder går allt bra. I dag gjorde jag fel då jag hade värmejackan på mig under ett jobbigt moment. Då blev jag svettig, blöt och kall och var tvungen att byta kläder, säger Edin Curkic, som är blivande flygtekniker.

Plutonen övar på olika skjutställningar från skidorna, men Edins grupp har möjlighet att värma sig runt elden en stund. Han fortsätter:
– Och att värma vatten har vi fått lära oss. Varm vätska värmer kroppen. Det har varit roligt, kallt och det är skönt att det snart är slut, konstaterar han.

Utbildningskoncept med säkerhet i fokus

Utbildningsförvaltare Clas Dahl, MHS H,  har under många år slipat på vinterutbildningen som ställer höga krav på säkerhet. Det är inte bara kylan som kan ställa till det för en skåning i norr. Att skida med tung ryggsäck kan också innebära skaderisk och benbrott om man är ovan eller bara trött.  Han står på sin skoter och spanar ut över snötäckta myrar efter grupper av skidande kadetter som tar sig runt på området. Solen håller på att gå ner och temperaturen sjunker i det ljusblå- rosa landskapet.
– Alla instruktörer har kompetens för att utbilda i vinterklimat och är med år efter år, berättar Clas. Vi har god bemanning på plutonerna för att ha hög säkerhet. Vi har rutiner som bygger vana inom instruktörslaget. Vårt koncept fungerar och det gläder mig att chefen för Försvarsmaktens vinterenhet här uppe använder Militärhögskolan Halmstad som gott exempel, säger Clas Dahl.

Genom snö och kyla – aldrig ge upp

Denna dag skidar alla kadetter tillbaka till K 4 från övningsområdet. Det är en sträcka på två mil och på vägen ska en serie uppgifter lösas. De ska klara att göra upp en eld, hantera kraftig nedkylning  och klara sjukvårdsmoment. Dagen bjöd på minus fyra grader och konstant snöfall. Glidet under vita blixten kunde varit bättre, vittnade många om.

Elin Larsson skidade främst i en av grupperna.
– Det är kallt när vinden biter i. Som skåning trodde jag att utbildningen skulle vara jobbigare än vad den var men det har gått bra, säger Elin Larsson som aldrig åkt längdskidor förut.

En efter en passerar grupperna. De startar i mörker och det hinner bli mörkt på nytt innan de kommit fram till Norrlands Dragonregemente.
– Det är såklart jobbigt men man har ju kul. Man måste tänka på att vara aktiv, byta strumpor, dricka varmt och det där de tjatar om jämnt. Man märker att det funkar, säger Elin Larsson som ska fortsätta utbilda sig till flygledare.

Försvara Sverige i alla väder alltid

Chefen för Militärhögskolan Halmstad, överste Fredrik Zetterberg, passade på att besöka kadetterna under vinterutbildningen:
– Vinterutbildningen som i år genomförs med 130 elever är viktig. Det är en del i att bli specialistofficer, betonar han. Alla befäl ska i grunden ha förmåga att leda och genomföra verksamhet i alla väder och klimat i hela vårt land. Det kan bli vinter och kallt även i södra Sverige.

Vinterutbildningen har, menar Clas Dahl, många positiva bieffekter på kadetterna. Många har inte upplevt något liknande och växer av att klara av förhållandena.
– När man är här kan man uppleva att allt är riktigt jobbigt och tar dubbelt så lång tid. Man får självkännedom av det, avslutar Clas Dahl.