Försvarsmakten bygger broar med USA i Polen

Under två veckors tid befinner sig delar av det svenska försvarets fältarbetsförmåga i Polen, för att delta i övningen Defender Europe 22. Där kommer ingenjörkompaniet från Göta ingenjörregemente tillsammans med US Army, 74. MRBC (Multi Role Bridge Company), att bygga förbindelser över olika vattendrag i östra Polen.

Soldater som skakar hand.
Soldater som skakar hand.
Värnpliktiga soldater från Sverige som tillsammans med amerikanska soldater övar att ta sig över olika vattendrag i Polen under övningen Defender Europe 2022. Foto: Maddelena Lago/Försvarsmakten

Inledningen på övningen har bestått av egen träning för att komplettera och stärka redan tidigare kompetenser i att bygga förbindelser och att köra färjor. Det är många faktorer att ta hänsyn till som exempelvis nya miljöer på land och i vatten, kommunikation och tecken på andra språk, samt olika rutiner och sätt att lösa uppgifter på mellan nationerna.

Under de senaste dagarna har Försvarsmakten tillsammans med US Army, 74. MRBC skapat historia genom att återta den amerikanska enhetens förmåga att passera vattendrag på detta sätt, något som är grundläggande för att kunna lösa sina uppgifter. Det är också något som kräver hög grad av samordning och kompetens hos både befäl och soldater.

– Amerikanska befäl på plats säger att de har mycket att lära av Försvarsmaktens sätt att lösa uppgifter på och vi ska alla vara mycket stolta över vad de svenska soldaterna presterar, säger övningsledaren Peder Hertzberg.

De svenska soldaterna som deltar är värnpliktiga. De kommer efter den här övningen, som är slutövning i deras grundutbildning, att kunna krigsplaceras och vara beredda att försvara Sverige. En person som sticker ut lite extra är färjechefen, den som är spindeln i nätet och syr ihop de olika delarna som behövs för att bygga broar och för att använda bron eller färjan.

En bro.
En 200 meter lång däcksbro kunde byggas genom att koppla samman svensk och amerikansk materiel. Foto: Maddelena Lago/Försvarsmakten

– Jag talar om vart vi ska och sedan är det båtförarna på bogserbåtarnas uppgift att styra och driva båtarna så att det blir så. Man är ju självklart lite på helspänn, går något fel så är det ju jag som får stå för det, men jag känner mig trygg, här finns så mycket kompetens bland befälen som jag aldrig kommer att kunna få, säger Axel Westin som är en av färjecheferna. 

Axel berättar också att övningen har gjort att han utvecklats både i sin roll och som person.

– Att öva med andra nationer innebär också att jag måste töja lite på gränserna socialt exempelvis att göra sig förstådd och prata facktermer på engelska. Som idag när vi hade uppgift att för första gången någonsin bygga ihop våra pontoner så ena halvan var svensk och andra amerikansk, med resultatet av en 200 meter lång däcksbro över floden Wisla.

Under helgen omgrupperar förbandet till ny plats där man ska öva på att göra anfall över vattendrag, med understöd av det svenska broförbandet.